Biznis 09.12.2017.

Nastavlja se saga o izgradnji kargo centra

ČITANJE: 2 minute

Saga o izgradnji kargo centra na Aerodromu Banja Luka, vraćena je na početak. Ovaj put po odluci Ministarstva građevinarstva RS. Izvođač radova žalio se na ovu adresu, jer nije bio stranka u inspekcijskom nadzoru.

“Zato što inspekcija nije tokom vođenja postupka omogućila izvođaču radova, kao učesniku u građenju koji je faktički i glavni krivac što je došlo do takve sitaucije, da se izjasni na te okolnosti i da tek nakon toga inspektor donese rješenje zasnovano na zakonu”, rekao je pomoćnik ministra za građevinarstvo Miladin Gaćanović.

Radovi su stopirani polovinom avgusta, kada je građevinski inspektor u vanrednoj kontroli našao niz odstupanja od projekta i tehničke dokumentacije, na osnovu koje je investitor i dobio dozvolu.U našem Zakonu o inspekcijama, propisano je da je stranka u postupku subjekat kontrole, a u slučaju kargo centra to je Aerodrom, poručuju iz Inspektorata. Ministarstvo građevinasrtva nije osporilo činjenično stanje koje je inspektor zatekao na terenu.

“U tom ponovnom postupku mi smo pribavili izjašnjenje samog izvođača. I moram reći da smo mi donijeli novo rješenje sa datumom 30. novembar gdje smo što se tiče naloženih mjera i dalje ostali pri istom mišljenju, odnosno Aerodromu je zabranjeno dalje izvođenje radova dok se sami radovi ne usklade sa projektnom dokumentacijom”, rekla je portparol Inspektorata RS Duška Makivić.

Inspektor je ostavio rok od 60 dana za usklađivanje.

Jednog dana kargo centar trebo bi da izgleda koa na fotografiji iza mojih leđa. Međutim radovi na terenu obustavljeni su više od tri mjeseca. A kako sada stvari stoje, čini se da uskoro neće ni krenuti.

Iz firme Delta MD, koja je izvođač radova, poručuju da im je danas stiglo rješenje inspekcije, ali da ga nisu stigli ni pogledati. Nepravilnosti se moraju otkloniti, jasno i glasno poručuju iz Uprave Aerodroma. Kažu da će u saradnji sa izvođačem radova, nadzornim organom i projektantom, preduzeti sve kako bi izgradnja kargo centra bila nastavljena.

(ATV)