Vijesti 11.05.2016.

Nastavlja se suđenje Fahrudinu Radončiću

ČITANJE: 2 minute
radoncic

Suđenje predsjedniku Saveza za bolju budućnost Fahrudinu Radončiću i još troje optuženih za ometanje rada pravosuđa trebalo bi da bude nastavljeno danas u Sudu BiH.

Na suđenju bi trebalo da budu saslušani svjedoci Tužilaštva BiH Aziz Šukalo, Tarik Mašić i Jasminka Tanović.

Fahrudinu Radončiću, Bakiru Dautbašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću sudi se zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, ometanja rada pravosuđa i davanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Na ročištu, održanom 4. maja, novinar Radio-televizije Federacije BiH Duška Jurišić rekla je da je bivši sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH Bakir Dautbašić zamolio da se raspita da li protiv njega postoji krivična prijava.

Ona je ispričala da se raspitala kod glavnog kantonalnog tužioca Dalide Burzić, sa kojom je prijateljica, tokom razgovora u kafiću 7. januara.

Jurišićeva je istakla da ne vidi nikakav problem u tome s obzirom na dugogodišnje novinarsko iskustvo i činjenicu da se to događa u vrijeme nakon što je Demokratski front izašao iz vlasti i kada su se vodili razgovori o ulasku SBB-a u vlast.

Ona je rekla da, iako je dobra prijateljica sa Burzićevom, nikada ne bi tražila bilo kakvu protivzakonitu uslogu od glavnog kantonalnog tužioca.

Jurišićeva je kazala i da je sredinom decembra od Dautbašića saznala da je kod notara dao izjavu koja se tiče Azre Sarić zaposlene u firmi “Farmavita” i zahtjeva da interveniše u vezi njene specijalizacije u koševskoj bolnici, a da ona zauzvrat na suđenju Naseru Keljmendiju u Prištini neće spominjati njegovog stranačkog kolegu Fahrudina Radončića.

Ona je istakla da je, poznavajući bivšeg sekretara Ministarstva bezbjednosti BiH, imala utisak da je riječ o ucjeni.

Glavni tužilac Kantona Sarajevo Dalida Burzić, koja je svoj iskaz Tužilaštvu BiH dala 27. aprila, svjedočila je na zahtjev Dautbašićevog advokata Tanje Savić.

Tokom unakrsnog ispitivanja Burzićeva je potvrdila da je dugogodišnja prijateljica sa Jurišićevom, koju je zamolila da se raspita da li se Dautbašić nalazio u Sarajevu u vrijeme kada je trebalo da da izjavu u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Generalni direktor firme “Farmavita” Sabahudin Žujo svjedočio je o razgovoru koji je imao sa Dautbašićem u decembru u hotelu “Bristol”.

Žujo tvrdi da ga je Daubtašić zamolio da od Sarićeve traži da u svjedočenju na suđenju Keljmendiju u Prištini potvrdi ranije izjave da neće spominjati Radončića u vezi sa ubistvom Ramiza Delalića.

On kaže da je Dautbašić tražio od Sarićeve da tokom svjedočenja u Prištini ostane kod ranijih izjava i svjedoči istinito, te da je u to vrijeme smatrao da je riječ o nečem bezazlenom.

 (Agencije)