Region 16.12.2022.

Nastavljaju se hapšenja Srba na sjeveru KiM, sedmi dan barikada

ČITANJE: 1 minuta

Srbi na sjeveru Kosova i Metohije i dalje su na barikadama. Sedmi dan protestuju zbog hapšenja svojih sunarodnika, a sinoć je u Bošnjačkoj mahali uhapšen i Slađan Trajković, jedan od pripadnika kosovske policije koji su napustili službu.

Srbe sa sjevera Kosova i Metohije koji su na barikadama već sedmi dan, uznemirila je vijest o novom hapšenju Srbina policajca.

Slađan Trajković, koji je zajedno s ostalim kolegama napustio kosovsku policijsku službu, uhapšen je sinoć u Bošnjačkoj mahali u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

Supruga uhapšenog rekla je da ga navodno terete za ratni zločin.

Direktor Kancelarije za Kim Petar Petković rekao je novo hapšenje pokazuje da Kurti nastavlja lov na Srbe i da ne želi da smiri tenzije.

Kosovska policija još nije potvrdila hapašenje Trajkovića, javlja dopisnik RTS-a.

Vlada Srbije je donijela odluku da se Kforu uputi zahtjev, u skladu s Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN, za povratak srpske vojske i policije na KiM. Predsjednik Aleksandar Vučić je rekao i da Kfor neće prihvatiti zahtjev Srbije.

Građani su i dalje na barikadama u nastojanju da, kako kažu skrenu pažnju na svoje probleme koji traju mjesecima, a eskalirali su u novu fazu krize hapšenjem Miljana Adžića i Dejana Pantića.

Njih u Prištini optužuju za napad na službeno lice i navodno organizovanje terorističkih napada na policiju.

Njihovo oslobađanje je jedan od zahtjeva okupljenih na barikadama kao i povlačenje specijalne policije sa sjevera Kosova.

S ozborim da su stavovi Srba na sjeveru suprotni stavovima vlasti u Prištini, čekaju političko rješenje i rezultate aktivnosti međunarodnih diplomata.

Sa druge strane u Prištini kažu da je situacija na sjeveru KiM izazov.