Vijesti 25.03.2016.

“Nastavljen mit da je isključivo srpski narod odgovoran za zločine”

ČITANJE: 1 minuta
zastava_rusije
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je Haški tribunal nastavio sa stvaranjem mita po kome je srpski narod isključivo odgovoran za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

U saopštenju se navodi da bi bilo bolje da je novac, umjesto na međunarodni sud, potrošen na mirovni proces u zemljama bivše Jugoslavije, javlja Rojters.

“Ne treba zaboraviti i na to da je Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju ad hok, odnosno privremena institucija, a da postoji više od 20 godina i da su potrošene milijarde za njegovu djelatnost”, dodaje se u saopštenju.

Haški tribunal, ističe rusko Ministarstvo, ignoriše rokove koje je postavio Savjet bezbjednosti UN za završetak svog rada i kao teško breme leži na plećima svjetske zajednice, prenosi “Sputnjik”.

“Uvjereni smo da je novac potrošen za Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju mogao da donese veću korist da je bio uložen u obnavljanje pravosuđa i procese pomirenja u zemljama bivše Jugoslavije”, naglasilo je Ministarstvo.

Ministarstvo je objavile ove komentare povodom presude bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću kojeg je Haški tribunal juče osudio na 40 godina zatvora.

(Agencije)