Vijesti 30.03.2021.

Nastavljena tradicija: “Bema” i ove godine uzgaja povrće za kvalitetniju ishranu svojih radnika

ČITANJE: 2 minute

Tvornica obuće “Bema” Banjaluka je i ove godine, po 12. put, u svojim plastenicima u krugu tvornice izvršila pripremu sadnje povrća, odnosno paprika i paradajza, za potrebe svojih radnika u restoranu u sklopu ove poznate banjalučke fabrike i tako i na ovaj način pokazala brigu za kvalitetnu ishranu svojih zaposlenih.

Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema”, rekao je da se ova sadnja u plastenicima u krugu tvornice pokazala kao vrlo korisna i rentabilna, gdje vrše organski uzgoj paprike i paradajza.

“Istovremeno, nudimo i izazov radnicima ‘Beme’, pod motom ‘motiku u ruke i radite za sebe’. Naime, ‘Bema’ otkupljuje višak proizvoda preko 300 kg od svojih radnika. Prošle godine se samo jedna radnica odazvala i od nje smo otkupili pet tona krompira”, rekao je Umičević.

On je izrazio nadu da će i Grad Banjaluka, zajedno sa Centrom za selo i ove godine podjeliti hiljade paketa sjemenskih proizvoda i đubriva stanovništvu koje bi se posvetilo uzgoju hrane u svojim baštama, u doba pandemije.

“Doduše, još nema ni najave, ali nadamo se da će novi gradonačelnik nastaviti aktivnosti iz prošlih godina i ove godine nastaviti akciju ‘motiku u ruku, nahranimo Banjaluku’.Nažalost, ove godine neće biti gradskih bašti, jer očigledno ništa neće biti kao prije, i zato uzdaj se u se i u svoje kljuse, što iz rekreacije i zanimacije, a najviše iz potrebe. Ja sam takođe napravio svoju baštu, gdje sam prošle godine na površini od 60-70 kvadrata imao povrća za pet porodica i uvjerio se da je to rentabilno i korisno”, rekao je Umičević.

Prema njegovim riječima, u proizvodnji povrća u plastenicima “Beme” koriste organsko gnojivo domaćeg proizvođača Pellco, što im kako je rekao, obezbeđuje 30 odsto veći prinos.

(N.Sp)