Vijesti 29.05.2017.

Nastavljeni radovi na „Crnom vrelu“

ČITANJE: 2 minute

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i gradonačelnici Banje Luke i Prijedora, Igor Radojičić i Milenko Đaković ozvaničili su danas nastavak radova na regionalnom vodovodnom sistemu „Crno vrelo“.

Za nastavak radova, sredstva je obezbjedila Vlada RS. Riječ je o prvoj tranši od 500 hiljada KM od ukupno planiranih dva miliona koliko bi Vlada trebala da izdvoji, a biće utrošeni za radove na izgradnji fabrike vode koja će snabdijevati cijeli sistem koji se nalazi u oba grada.

Sistem „Crno vrelo“ trebalo bi da kvalitetno riješi vodosnabdijevanje oko 20.000 stanovnika Bistrice, Borkovića, Bronzanog majdana, Goleša , Kmećana, Meline, Obrovca, Donjeg i Gornjeg Pervana, Piskavice, Radosavske, Slavićke i Stratinske na području Grada Banja Luka, kao i  2.800 domaćinstava sa teritorije Grada Prijedora.

vodovodni sistem crno vrelo
crno vrelo otvaranje

-Završetkom fabrike vode stvorile bi se pretpostavke da u narednim godinama radimo jedan po jedan podsistem od ukupno četiri koliko ih ima. Samo jedan podsistem „Zvijezda“ ima oko 40 kilometara mreže, dakle radi se o obimnom poslu za čije dalje finansiranje pregovaramo i sa međunarodnim finansijskim institucijama – naglasio je gradonačelnik Radojičić.

On je istakao da je, uz izgradnju nove Toplane,  riječ o dva najveća posla i projekta koji su vezani i za gradsko i za seosko područje Grada Banja Luka.

Predsjednica Vlade RS Željka Cijanović, izrazila je svoje zadovoljstvo što je nastavljen ovaj projekat, koji je značajan kako za Banju Luku tako i za Prijedor.

-Od neophodnih dva miliona za realizaciju projekta, Vlada je uplatila 500 hiljada i nastavkom radova ćemo uplatiti i preostala sredstva – istakla je predsjednica Vlade i dodala da je Vlada RS opredijeljena da radi u svim lokalnim zajednicama na uspostavljanju što kvalitetnijih uslova za život njenih građana.
-Ovo je možda najbolji način da poboljšamo uslove života onih naših građana koji su se opredjelili da ostanu i žive na selu – zaključila je ona.

I gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković naglasio je da je u pitanju jedan od najznačajnijih projekata za ovaj grad i da su do sada već završili dio sekundrane mreže.

-Uporedo sa ovim, radimo i drugi projekat vodosnabdijevanja i izgradnje kanalizacione mreže vrijedan 40 miliona čime bi 80 odsto teritorije našeg grada imalo kvalitetnu vodu, a veća naselja bi dobila kanalizaciju- rekao je Đaković.

(banjaluka.rs.ba)