NASTAVLJENO POZITIVNO POSLOVANJE “Kosmos” u plusu 1,4 miliona KM

Vazduhoplovni zavod “Kosmos” iz Banjaluke nastavio je pozitivno poslovanje, te je u prvom polugodištu ove godine ostvario zaradu od oko 1,4 miliona maraka.

“Kosmos” je bio na ivici stečaja i svakodnevno su ga potresali štrajkovi, ali se počeo oporavljati zahvaljujući restrukturiranju i sklapanju novih ugovora. U prilog tome ide podatak da je ovo preduzeće prošlu godinu završilo sa 2,5 miliona KM dobiti, prvi put nakon 11 godina.

– Svi zacrtani ciljevi u “Kosmosu” realizuju se planiranom dinamikom, o čemu svjedoče i pozitivan poslovni prihod i dobit preduzeća. Povratili smo povjerenje postojećih kupaca, a dogovaramo saradnju i sa novima – rekao je direktor Vazduhoplovnog zavoda “Kosmos” Dušan Vještica i dodao da su poštovane sve obaveze predviđene planom restrukturiranja.

Vještica je istakao da preduzeće izmiruje i sve obaveze prema 185 redovno zaposlenih i 15 radnika angažovanih po ugovoru o djelu, kojima je juče isplaćena avgustovska plata.

“Kosmos” je u junu potpisao ugovor vrijedan dva miliona maraka sa Ministarstvom odbrane Srbije i firmom “Jugoimport SDPR” Beograd o pružanju usluga generalnog remonta, popravke i verifikacije dijela kompleta raketnih sistema.

– Pripremamo se za realizaciju tog ugovora i čekamo uvozne i izvozne dozvole. Ovo je za nas veoma važan ugovor i odnosi se na remont sistema borbene tehnike protivvazdušne odbrane – rekao je Vještica i dodao da će realizacijom ovog ugovora poslovanje “Kosmosa” sigurno biti dodatno unaprijeđeno.

Poslovanje “Kosmosa” su godinama opterećivali dugovi, koji su dostigli 21,57 miliona maraka, ali je krajem 2016. godine donesen plan restrukturiranja da bi dug bio postepeno topljen, što je preduzeću omogućilo da prodiše i počne sa normalnim poslovanjem.

Rukovodstvo “Kosmosa”, koji je u državnom vlasništvu, donijelo je u dogovoru sa Vladom RS sredinom juna 2016. odluku o ulasku u proces restrukturiranja.

Oružane snage

Dušan Vještica je istakao da je osim saradnje sa Ministarstvom odbrane Srbije u planu i saradnja sa Oružanim snagama BiH.

– Oružane snage BiH su takođe raspisale tender za saradnju u vezi sa poslovima koje naše preduzeće obavlja, tako da ćemo uskoro i na tom polju proširiti poslovanje – rekao je Vještica.

(Glas Srpske)

(FOTO) “Konferencija beba” u Banjaluci okupila veliki broj mališana

“Konferencija beba” održana večeras u parku “Petar Kočić” okupila je veliki broj mališana, a među njima za najmlađu bebu i ujedno predsjednika tročlanog predsjedništva “Konferencije beba” proglašen je Konstantin Grahovac. Najstarija beba na ovoj manifestaciji i drugi član ovog predsjedništva je Anja Janjić, a beba sa najviše braće i sestara i treći član je Miloš

USTAVNI SUD RS Osporena odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorata

Senat, najviše akademsko tijelo Univerziteta u Banjaluci, postupao je nezakonito jer je propisivao uslove za odbranu doktorske disertacije. Odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorske disertacije na Univerzitetu u Banjaluci, kao i izmjena ove odluke koje je donio Senat Univerziteta u Banjaluci, nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o visokom obrazovanju. “Donosilac

SDS: Govedarica se povlači iz trke za predsjednika

Kako ATV nezvanično saznaje iz izvora bliskih SDS-u, Vukota Govedarica će sutra objaviti da se povlači iz kandidature za predsjednika stranke u koristi Mirka Šarovića. Da je mislio na jedinstvo stranke to bi uradio još u oktobru odmah nakon izbora, stav je nekih stranačkih funkcionera koji su očekivali da to uradi ili Govedarica ili Šarović.

TEGELTIJA: Zaključci Predstavničkog doma narušavaju demokratsku podjelu vlasti

Zaključci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanja demokratske podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, izjavio je predsjednik VSTS Milan Tegeltija. “Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove. Poslanici parlamenta BiH imaju lak način

Novinari traže istragu zbog prisluškivanja, OBA i Tužilaštvo nijemi

Novinari u BiH zatražili su hitnu istragu nakon što je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio da Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH prisluškuje pojedine medije u regionu te naveo i protokolarni broj naredbe koja se na to odnosi. “Tražimo hitnu reakciju Tužilaštva BiH, Komisije za nadzor nad radom OBA parlamenta BiH, kao i same OBA po

Banjaluka prva u BiH u “In your pocket” zajednici

Banjaluka je prvi grad u BiH koji je dobio međunarodno priznat turistički vodič “Banjaluka in your pocket” i time svoje mjesto ucrtao na bogatoj “In your pocket” turističkoj mapi, rečeno je juče na predstavljanju ovog vodiča. Grad na Vrbasu će od sada biti dostupniji turistima iz cijelog svijeta, koji će jednim klikom moći saznati sve

PODIJELJENO MIŠLJENJE OKO MOSTA Odbornici SNSD predlažu jedno, Dodik drugo

Odluka Milorada Dodika da će nekadašnji Zeleni most ubuduće zvanično da nosi ime ”Banjaluka” pokazala je da unutar najveće političke partije u Srpskoj nije bilo usaglašavanja po ovom pitanju. To praktično znači da je dio odbornika SNSD u gradskom parlamentu predvođen Momčilom Antonićem samoinicijativno uputio prijedlog da se most nazove po partijarhu Pavlu. Zanimljivo je