Biznis 12.09.2018.

NASTAVLJENO POZITIVNO POSLOVANJE “Kosmos” u plusu 1,4 miliona KM

ČITANJE: 2 minute

Vazduhoplovni zavod “Kosmos” iz Banjaluke nastavio je pozitivno poslovanje, te je u prvom polugodištu ove godine ostvario zaradu od oko 1,4 miliona maraka.

“Kosmos” je bio na ivici stečaja i svakodnevno su ga potresali štrajkovi, ali se počeo oporavljati zahvaljujući restrukturiranju i sklapanju novih ugovora. U prilog tome ide podatak da je ovo preduzeće prošlu godinu završilo sa 2,5 miliona KM dobiti, prvi put nakon 11 godina.

– Svi zacrtani ciljevi u “Kosmosu” realizuju se planiranom dinamikom, o čemu svjedoče i pozitivan poslovni prihod i dobit preduzeća. Povratili smo povjerenje postojećih kupaca, a dogovaramo saradnju i sa novima – rekao je direktor Vazduhoplovnog zavoda “Kosmos” Dušan Vještica i dodao da su poštovane sve obaveze predviđene planom restrukturiranja.

Vještica je istakao da preduzeće izmiruje i sve obaveze prema 185 redovno zaposlenih i 15 radnika angažovanih po ugovoru o djelu, kojima je juče isplaćena avgustovska plata.

“Kosmos” je u junu potpisao ugovor vrijedan dva miliona maraka sa Ministarstvom odbrane Srbije i firmom “Jugoimport SDPR” Beograd o pružanju usluga generalnog remonta, popravke i verifikacije dijela kompleta raketnih sistema.

– Pripremamo se za realizaciju tog ugovora i čekamo uvozne i izvozne dozvole. Ovo je za nas veoma važan ugovor i odnosi se na remont sistema borbene tehnike protivvazdušne odbrane – rekao je Vještica i dodao da će realizacijom ovog ugovora poslovanje “Kosmosa” sigurno biti dodatno unaprijeđeno.

Poslovanje “Kosmosa” su godinama opterećivali dugovi, koji su dostigli 21,57 miliona maraka, ali je krajem 2016. godine donesen plan restrukturiranja da bi dug bio postepeno topljen, što je preduzeću omogućilo da prodiše i počne sa normalnim poslovanjem.

Rukovodstvo “Kosmosa”, koji je u državnom vlasništvu, donijelo je u dogovoru sa Vladom RS sredinom juna 2016. odluku o ulasku u proces restrukturiranja.

Oružane snage

Dušan Vještica je istakao da je osim saradnje sa Ministarstvom odbrane Srbije u planu i saradnja sa Oružanim snagama BiH.

– Oružane snage BiH su takođe raspisale tender za saradnju u vezi sa poslovima koje naše preduzeće obavlja, tako da ćemo uskoro i na tom polju proširiti poslovanje – rekao je Vještica.

(Glas Srpske)