NASTAVLJENO POZITIVNO POSLOVANJE “Kosmos” u plusu 1,4 miliona KM

Vazduhoplovni zavod “Kosmos” iz Banjaluke nastavio je pozitivno poslovanje, te je u prvom polugodištu ove godine ostvario zaradu od oko 1,4 miliona maraka.

“Kosmos” je bio na ivici stečaja i svakodnevno su ga potresali štrajkovi, ali se počeo oporavljati zahvaljujući restrukturiranju i sklapanju novih ugovora. U prilog tome ide podatak da je ovo preduzeće prošlu godinu završilo sa 2,5 miliona KM dobiti, prvi put nakon 11 godina.

– Svi zacrtani ciljevi u “Kosmosu” realizuju se planiranom dinamikom, o čemu svjedoče i pozitivan poslovni prihod i dobit preduzeća. Povratili smo povjerenje postojećih kupaca, a dogovaramo saradnju i sa novima – rekao je direktor Vazduhoplovnog zavoda “Kosmos” Dušan Vještica i dodao da su poštovane sve obaveze predviđene planom restrukturiranja.

Vještica je istakao da preduzeće izmiruje i sve obaveze prema 185 redovno zaposlenih i 15 radnika angažovanih po ugovoru o djelu, kojima je juče isplaćena avgustovska plata.

“Kosmos” je u junu potpisao ugovor vrijedan dva miliona maraka sa Ministarstvom odbrane Srbije i firmom “Jugoimport SDPR” Beograd o pružanju usluga generalnog remonta, popravke i verifikacije dijela kompleta raketnih sistema.

– Pripremamo se za realizaciju tog ugovora i čekamo uvozne i izvozne dozvole. Ovo je za nas veoma važan ugovor i odnosi se na remont sistema borbene tehnike protivvazdušne odbrane – rekao je Vještica i dodao da će realizacijom ovog ugovora poslovanje “Kosmosa” sigurno biti dodatno unaprijeđeno.

Poslovanje “Kosmosa” su godinama opterećivali dugovi, koji su dostigli 21,57 miliona maraka, ali je krajem 2016. godine donesen plan restrukturiranja da bi dug bio postepeno topljen, što je preduzeću omogućilo da prodiše i počne sa normalnim poslovanjem.

Rukovodstvo “Kosmosa”, koji je u državnom vlasništvu, donijelo je u dogovoru sa Vladom RS sredinom juna 2016. odluku o ulasku u proces restrukturiranja.

Oružane snage

Dušan Vještica je istakao da je osim saradnje sa Ministarstvom odbrane Srbije u planu i saradnja sa Oružanim snagama BiH.

– Oružane snage BiH su takođe raspisale tender za saradnju u vezi sa poslovima koje naše preduzeće obavlja, tako da ćemo uskoro i na tom polju proširiti poslovanje – rekao je Vještica.

(Glas Srpske)

BOMBAŠ PRED VRATIMA SLOBODE Centar za socijalni rad: Porodica umanjuje teško duševno stanje Stevanovića

Centar za socijalni rad Banjaluka (CSR) utvrdio je da članovi porodice bombaša Željka Stevanovića, koji je osuđen na prisilno liječenje zbog ubistva Bore Topića, vozača “Autoprevoza”, imaju sklonost ka idealizaciji porodičnih odnosa, te da minimiziraju teško duševno stanje u kojem se nalazi Stevanović, saznaje Srpskainfo. U CSR su ujedno zaključili da, obzirom da nisu u

Pavlović priznao da je prijetio banjalučkoj novinarki

Banjalučanin Mileta Pavlović priznao je da je prije dva dana prijetio novinarki Milkici Milojević, saznaju nezvanično “Nezavisne”. Podsjećamo, banjalučka policija uhapsila je u petak Miletu Pavlovića zbog sumnje da je prijetio Milkici Milojević, novinarki “EuroBlica”. Iz Policijske uprave (PU) Banjaluka saopšteno je, navodeći njegove inicijale, da je on uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivično

Mladi banjalučki muzičari u humanitarnoj misiji

Mladi banjalučki bendovi “Rotten”, U.D.B.A. i “Đepeto” zajedničkim snagama organizuju humanitarni koncert za štićenike Doma “Rada Vranješević”. Ovaj događaj biće održan ove subote s početkom u 20 časova u Sokolskom domu u Banjaluci. Povodom najavljenog koncerta jedan od organizatora Kerim Kobilj iz benda “Rotten” ističe da mladi ljudi treba da rade ovakve akcije što je

Pomozimo Predragu Duronjiću da pobijedi bolest

Predragu Duronjiću iz Banjaluke je, zbog dugogodišnje bolesti, potrebna transplatacija bubrega i pankreasa koja se radi u italijanskom gradu Padova. Za transplataciju je potrebno 75.000 evra plus put i boravak u Italiji. Porodica i prijatelji mole sve humane ljude da pomognu u sakupljanju novčanih sredstava kako bi ovaj momak pošao na liječenje u Italiju. Otvoren

SUBAŠIĆ: Gačić je tri mjeseca volontirao u „Mozaiku prijateljstva“

Nakon što je iz bihaćkog zatvora stigao u Banjaluku, serijski ubica Edin Gačić je počeo da volontira u humanitarnom udruženju „Mozaik prijateljstva“. Miroslav Subašić iz „Mozaika“ za SrpskaCafe kaže da je to bio dogovor Centra za socijalni rad i policije. – Oni su se tako i dogovorili i on je počeo da volontira kod nas

Voda stiže u više dijelove Česme

Izgradnja vodovodne mreže u nekoliko ulica i naselja, kao i projektovanje nove, neizgrađene mreže, u ovoj godini planirano je u vrijednosti od 780.000 KM, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove. Konkretno, u planu je izgradnja vodovoda Česma II, III i IV visinska zona, vodovoda Jagare i Banjica, podsistem Rekavice, te izgradnja vodovoda Mišin Han.