Vijesti 17.09.2020.

Nastavljeno rušenje bivšeg kina “Kozara”, u ponedjeljak sastanak stanara okolnih ulica sa gradonačelnikom

ČITANJE: 4 minute

Firma „Cinema Tower“ počela je s rušenjem starog kina „Kozara“ u Banjaluci, na čijem mestu planiraju novu višespratnicu, a protiv čije gradnje su se usprotivili stanari okolnih ulica.

Stanari iz Ulica Aleja Svetog Save, Sime Šolaje i Bana Milosavljevića predali su Gradu nedavno peticiju protiv izgradnje zgrade od 13 spratova u krugu bivšeg kina “Kozara”, a kako kažu, razgovor s gradonačelnikom zakazan im je za idući ponedjeljak. Međutim, dok oni iščekuju sastanak s nadležnima, zaprepastilo ih je da je rušenje zapuštenog bioskopa već počelo, piše Srpskainfo.

– Bez ikakve najave bageri su došli juče u sedam sati ujutru, ogradili prostor i krenuli da ruše kino. Ljudi su vidno uznemireni, očekuju pomoć od Gradske uprave – rekao je jedan od stanara za Srpskainfo.

U peticiji koju su potpisali navode da bi im sa novom višespratnicom u komšiluku bila uskraćena dnevna svjetlost, što bi direktno uticalo na njihovo mentalno i fizičko zdravlje.

Stanari su i protiv izgradnje dvosmerne saobraćajnice, koja je predviđena da prolazi neposredno kraj desetak ulaza, čime se, smatraju, znatno povećava rizik od saobraćajnih nezgoda, kojima bi prvenstveno bila izložena djeca. Oni su Gradu Banjaluci uputili i predlog kako bi cijela situacija mogla biti riješena, a to je da se stupi u kontakt s vlasnikom zemljišta i ponudi mu fer lokacija u zamjenu, naprimjer prostor Paskuline ciglane ili Banjalučko polje, gdje već ima nekoliko visokih zgrada.

Rušenjem su osim stanara, kako saznajemo, ostali iznenađeni i u vrhu Gradske uprave, zbog čega je na teren odmah upućena inspekcija.

Vlasnik zemljišta oko kojeg se digla fama je firma “Cinema Tower”, a osnivač i direktor tog preduzeća je Vedran Savić. Punomoćnik investitora, advokat Milan Petković, rekao je za Srpskainfo da je investitor sada u fazi uklanjanja starog objekta, kako bi se spriječila opasnost od njegovog urušavanja, te pripremili građevinski radovi. Dodaje i da se novi objekat na ovoj lokaciji još neće graditi.

– „Cinema Tower“ je vlasnik zemljišta i objekta “jedan kroz jedan”. Ovdje se ne radi ni o kakvoj sumnjivoj privatizaciji, niti o javnom dobru, ovo nije ni zelena površina, niti zaštićeno područje, radi se o objektima koji su predviđeni za rušenje, jer su već godinama neupotrebljivi. Ovdje su se skupljali narkomani, a počeli su se skupljati i migranti i ovo je trebalo ukloniti mnogo ranije. Ne vidim nikakav razlog zbog čega se građani bune, jer je prije dvije godine usvojen regulacioni plan. To je dokument koji ima snagu znakona i kao takav je obavezujući – poručio je Petković.

Kako se na kinu “Kozara” nalazi štetni azbestni krov, rušenje, koje je započeto bagerima, u jednom momentu je stopirano.

– Tek kada se krenulo sa uklanjanjem uviđeno je da treba te azbestne ploče, prema mišljenju ekološke inspekcije, skloniti ručno da se ne bi dizala prašina, i to se sada radi. Investitor poštuje sve naredbe i uputstva nadležnog organa. Riječ je o ozbiljnom investitoru, koji ima ozbiljne projekte iza sebe. Svi građani koji budu smatrali da su neka njihova prava povrijeđena, svoje pravo moći će da traže putem suda i nadležnih organa. Građani moraju da budu svjesni da je vlasništvo jedno od osnovnih prava i vlasnik ima pravo da upravlja svojom imovinom na način na koji smatra da treba, naravno u skladu sa zakonom – poručio je advokat Petković.

Dozvola za rušenje starog bioskopa „Kozara“ u centru izdata je firmi „Cinema Tower“ 30. marta ove godine, potvrdio je za Srpskainfo načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević, a višespratnica koja se planira graditi na tom mjestu predviđena je regulacionim planom usvojenim u decembru 2018. godine. Stanarević smatra da je ovo rješenje sada sigurno bolje nego da na tom mjestu i dalje stoji zapušten objekat.

– Kino „Kozara“ je bilo devastirano, a sada se digla buka što se ruši. Ja bih bio najsretniji kada bi se srušio i dio hotela „Palas“, da i taj investitor napravi novi objekat kako treba – kaže on.

Stanarević očekuje da će i sam biti prisutan u ponedjeljak na sastanku koji stanari imaju s gradonačelnikom Igorom Radojičićem.

– Stanari imaju dobar prijedlog, da Grad i investitor razgovaraju o zamjeni lokacije koja bi mu odgovarala. Ja bih ih kao načelnik podržao u tome – zaključio je on.

Vlasnik stare stanice

Vedran Savić, osnivač firme „Cinema Tower“, ujedno je i suvlasnik firme „Bewo Real Estate“, koja se, zajedno s „Autoprevozom“, godinama sporila s Gradom Banjaluka oko zemljišta stare autobuske stanice u centru. Po posljednjoj presudi Ustavnog suda, njima je pripala ova atraktivna parcela.

On je sin Čede Savića, nekadašnjeg direktora Zavoda za izgradnju Banjaluka.

(SB/banjaluka.net, foto: mondo.ba)