Vijesti 28.11.2022.

NASTAVLJENO SUĐENJE: Istraga protiv Litvanaca argument Džombićeve odbrane

ČITANJE: 2 minute

Republičko tužilaštvo još uvijek vodi istragu protiv više državljana Litvanije zbog nenamjenskog trošenja sredstava Investiciono razvojne banke (IRB) Republike Srpske, navedeno je u dokazu koji je branilac optuženog, bivšeg premijera Srpske Aleksandra Džombića priložio vijeću Okružnog suda kao dokaz odbrane, piše Glas Srpske.

Džombića tužilaštvo tereti za zloupotrebu službenog položaja prilikom dodjele milionskog kredita koje je IRB plasirala firmi “Energolinija”.

Kako je pojasnio Džombićev advokat Zoran Bubić, on je od tužilaštva  dobio dopis u kome se navodi da se vodi istraga protiv Litvanaca. Prema tom dokumentu, istraga se vodi protiv više državljana pomenute zemlje bivših vlasnika  kompanija koje su bile dio nekadašnjeg privrednog giganta “Birač” iz Zvornika, u čijem je sistemu i “Energolinija”.

Protiv njih se vodi istraga zbog više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja, a između ostalog i zbog nenamjenskog trošenja sredstava IRB-a.

Bubić je sudu dostavio i dokaze u vidu internih akata IRB-a, kojim se određuje na koji način se vrši kreditna solventnost preduzeća, a tu su između ostalog i Statut IRB-a, kao i Politika obezbjeđenja plasmana.

Današnjem ročištu nisu se odazvali svjedoci odbrane Antonija Dulić i Obrad Belenzada. Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović rekao je da je  svjedok Dulić obavijestila sud da ne može danas pristupiti, jer je u istom terminu pozvana da svjedoči u drugom sudskom slučaju, kao predstavnik IRB-a Srpske.

Belenzada nije mogao pristupiti suđenju jer je imao više operativnih zahvata, pa je Sud tražio da dostavi medicinsku dokumentaciju.

Branilac optuženog, advokat  Bubić, rekao je da odbrana insistira na njihovom svjedočenju, ali da će, s druge strane, odustati od saslušanja nekadašnjeg predsjednika UO kompanije “Alumina” iz Zvornika Milorada Motike.

Republičko tužilaštvo tereti Džombića za zloupotrebu položaja prilikom dodjeljivanja kredita Investiciono-razvojne banke.

Navodi se da je on bio svjestan da kredit neće moći biti vraćen zbog nesposobnosti firme. Terete ga i da je zvao tadašnjeg direktora IRB-a Milenka Pavlovića, kako bi ga ubijedio da treba da prihvati zahtjev za kredit “Energoliniji”. Pavlović je to odbio i dao ostavku, a nakon toga je pomenuto preduzeće ponovo podnijelo zahtjev za kredit od 19,4 miliona,  a Džombić je 16. februara 2012. godine potpisao odluku o odobravanju kredita.

60 kilograma dokumenata

Osim tih dokaza, po prijedlogu odbrane sud je naložio ekonomsko finansijsko vještačenje u ovom slučaju.

Advokat Zoran Bubić je istakao da je dostavio vještacima više od 60 kilograma materijala, koji se nalaze u više od 1.000 dokumenata.