Vijesti 14.01.2016.

Nastupila Pravoslavna nova godina

ČITANJE: 1 minuta
nova godina
Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, koje poštuju Julijanski kalendar, u ponoć su dočekale Novu godinu.

Ove crkve 14. januara, odnosno 1. januara po Julijanskom kalendaru, obilježavaju dva velika hrišćanska praznika – Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.

U ponoć su u pravoslavnim hramovima služeni molebani za uspješnu i blagoslovenu Novu godinu.

Zanimljivo je da tradicija obilježavanja julijanske Nove godine postoji i u nekim njemačkim kantonima u Švajcarskoj /Alter Silvester/, kao i u nekim dijelovima Galske zajednice u Škotskoj.

Julijanski kalendar je uveo rimski imperator Julije Cezar 45. godine prije nove ere i koristio se u cijeloj Evropi do 16. vijeka, kada je počeo postepeni prelazak pojednih država na Gregorijanski kalendar.

Na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine hrišćanska crkva je prihvatila Julijanski kalendar kao zvaničan.

Tvorac kalendara je grčki astronom Sosigen, na inicijativu Julija Cezara, po kojem kalendar i nosi ime.

Banjalučani slavili uz tamburaše

Uz bogat kulturno-umjetnički program na platou ispred Kulturnog centra “Banski dvor”, Banjalučani su dočekali Novu godinu po julijanskom kalendaru.

U ponoć je u Hramu Hrista Spasitelja služen moleban.

Program proslave pravoslavne Nove godine počeo je u 21.00 čas nastupom Gradskog tamburaškog orkestra, Velikog narodnog orkestra i folklornog ansambla “Veselin Masleša”.

Proslavu na Trgu Krajine obezbjeđivali su pripadnici Centra javne bezbjednosti Banjaluka, a bile su angažovane i dežurne gradske službe.

(Agencije)