Magazin 29.02.2016.

Nasuli ste pogrešno gorivo u automobil: Evo šta da uradite da smanjite štetu

ČITANJE: 4 minute
gorivo
Današnji način vožnje pomalo je stresniji od onog iz nekih prošlih vremena jer smo dekoncentrisani svakakvim uticajima kojih nekada nije bilo. Svi digitalni dodaci i vanjski faktori poput gužve u saobraćaju dovode do gubitka pažnje i trenutak nepažnje dovoljan je da zaustavljanje na benzinskoj pumpi krene po zlu, odnosno trošak točenja goriva postane mnogo veći.

Prije svega, činjenica je kako to nije učestali događaj, ali ipak može se dogoditi svakome. U stvarnosti nije toliko jednostavno zamijeniti goriva na benzinskoj pumpi jer cijev dizelske pumpe u pravilu bude šira, odnosno ulaz benzinskog rezervoar uža pa će vjerovatnije benzin završiti u dizelskom rezervoaru. Iako nužno ne mora biti velika šteta, no u slučaju da do toga dođe, ovo su korisni savjeti kako spriječiti dodatnu štetu od one već počinjene.

Najčešće se dogodi da benzin ulijemo u automobil sa dizelskim motorom, što je mnogo veći problem, a postupak ako do toga dođe je sljedeći.

1. Ne palite motor!

Prvo pravilo je da nikako ne pokrećete motor, odnosno ne palite automobil ako ste u međuvremenu shvatili što se dogodilo. To je prvi dio koji će vas može bitno spasiti od skupog servisa i zamjene kontaminiranih dijelova. Postoji mogućnost da gorivo ne dođe do sustava za ubrizgavanje pa će pražnjenje rezervoara za gorivo biti jedini trošak.

2. Ugasite motor odmah čim ste shvatili šta ste učinili!

Drugo pravilo je “spasiti što se spasiti može” tj, ako ste već pokrenuli motor, odnosno upalili automobil, ugasite ga čim ste shvatili što ste napravili, ako to naravno automobil ne odradi umjesto vas. U ovom drugom slučaju, šteta koja je počinjena vjerovatno više nije mala i ono što se od vas očekuje jest poziv vučnoj službi koja će vozilo odvući na dijagnozu, a zatim popravak.

3. Zovite servisera ili vučnu službu!

Treće je promjena dijelova koji su došli u doticaj s pogrešnim gorivom, a to će odraditi serviser nakon što utvrdi u kojem je stanju motor, veličina kvara, sistem za ubrizgavanje, da li je gorivo dospjelo do dizni i može li se šteta riješiti samo pražnjenjem rezervoara ili će cijena popravke biti skupa. Razlika je ipak ovisna o tome jeste li natočili dizel u benzinski rezervoar ili obrnuto.

4. Zamjena dijelova dizelskog motora!

Ako benzin natočite u rezervoar dizelskog goriva, i uopšte upalite motor, jer neki moderni sistemi imaju blokadu motora pa će u jednom trenutku prepoznati grešku i spriječiti daljnji sistem ubrizgavanja, vjerovatnost da ćete proći nekoliko stotinjaka metara izuzetno je mala.

Moderni dizel motori rade pod vrlo visokim pritiskom i unutar motora postoji vrlo mala tolerancija za pogrešno gorivo. Takođe uloga goriva nije samo energija za pokretanje već i mazivo za motor i sistem ubrizgavanja. Kad benzin uđe u dizelski motor, on djeluje kao razrjeđivač, uzrokujući gubitak svojstva podmazivanja i pumpa za gorivo trpjiće mnogo više trenja. Ako cijeli proces ode toliko daleko, sistem za gorivo biće potrebno isprati i ako postoje bilo kakve oštećene komponente, moraju se mijenjati. Dijelovi koji se nalaze na “udaru” biće filter, dizne, katalizator, senzori, a izmjena svih nabrojenih dijelova iziskuje mnogo sati rada, a čišćenje istih vjerovatno neće učiniti mnogo bolju situaciju. Iznos potreban za izmjenu nije mali stoga budite spremni odvojiti i nekoliko stotina KM ako nije u pitanju samo ispumpavanje rezervoara.

5. Zamjena dijelova benzinskog motora!

Dizel je teži i masniji od benzina i potreban mu je pritisak kako bi se motor mogao pokrenuti. On će potonuti jer je teži od benzina i napuniće dizne. Automobil u teoriji može raditi, postoji mogućnost jačeg dimljenja, trenja, ali šteta neće biti velika, no na kraju bilo bi dobro pozvati vučnu službu kako bi serviser provjerio nastalu štetu i po potrebi uklonio problematične dijelove.

Kako bi riješili problem, serviser će isprazniti rezervoar, napuniti ga benzinom, očistiti ili zamijeniti dizne i promijeniti filter. U svakom slučaju, bolja priča biće čišćenje benzinskog rezervoara, no taj kratkorajni posao shvatite ozbiljno i budite koncentrisani kada točite gorivo.

(Avaz)