Vijesti 20.12.2017.

Natalija Trivić: Bogat praznični program popunio smještajne kapacitete

ČITANJE: 3 minute

Banjaluka je ovih dana u prazničnom ambijentu. Zahvaljujući bogatom i dobro osmišljenom programu, skoro pa svi kapaciteti u gradu na Vrbasu popunjeni. Banjaluka bi trebala imati velike koristi od toga, rekla je ovo Natalija Trivić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Grada Banjaluka, gostujući u emisiji Banjalučka hronika na Elta televiziji.

„Zimski programi su nam već počeli od prvog decembra. Trajaće sve do 15. januara. Očekujemo veliki priliv turista, kojih već sada ima u Banjaluci. Nešto intenzivnije očekujemo od 25. decembra pa sve do 15. januara. Sadržaji koji čine jedan grad prazničnim raspoloženjem i ono što pravi jedan poseban ugođaj jestu dešavanja u Zimzogradu i Zimskoj čaroliji, ali očekujemo i „Ćevap fest” u gradu Banjaluci po prvi put. Kompletan program je koncipiran na Zimzograd, kroz program određenih izvođača, youtubera, a tu je i Zimska čarolija koja se nalazi na dvije lokacije”, navodi Trivić.

Kod Narodnog pozorišta Republike Srpske postavljena je zanimljiva instalacija „BLink” u saradnji sa Istraživačkim centrom za prostor. Cilj ovog projekta je da na drugačiji način predstavi naš grad i sve njegove potencijale. Manifestacija „Zimska čarolija”, baš poput Zimzograda, mogla bi da pređe u tradiciju.

„Mi smo ove godine htjeli eksperimentalno da otvorimo još nekoliko lokacija u gradu, da osjetimo koliki je zapravo interes naših građana. Važno je to da su pripremljeni kvalitetni program. U obavezi grada Banjaluka je da pruži kvalitatan sadržaj. Naravno, na našim građanima će biti da posjete sve lokacije, da nađu nešto za sebe i da vidimo na koji način da privučemo turiste iz regije, koji su naši potencijalni turisti”, dodaje Natalija Trivić.

Iako je u toku zimska turistička sezona, tim ovog Odjeljenja sa svojim saradnicima već uveliko radi na pripremi ljetne turističke sezone. Najavljuju još kvalitetnije i bogatije „Ljeto na Vrbasu”.

„Pripreme pred svaku sezonu traju više mjeseci. Ljetna sezona bi sa promocijom trebalo da krene u aprilu i maju, jer nam nakon toga već ide ljeto. Pokušaćmo da napravimo ponudu, u kojoj će se svakako naći i manifestacija „Ljeto na Vrbasu”, koja je i ove godine iskoračila. Treba da uključi što više sportskih takmičenja, ali i plažnih sadržaja, koji treba da privuku naše građane ali i sve turiste. „Ljeto na Vrbasu” moramo posmatrati kao turistički proizvod”, dodaje Trivić.

U narednom periodu, najavljeno je i brendiranje grada na Vrbasu. To je dugotrajan proces. Menifestacioni, gastronomski i adrenalinski turizam su krucijalne vodilje koje treba da razvijaju brend u gradu. U tome će pomoći i kandidatura grada za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, kao i titular Evropske prestonice sporta.

„Kultura je dio turizma. Sama titula, sa jedne strane je ambicija grada, ali i velika obaveza. Dobili ili ne titulu Evropske prestonice kulture, samo koraci koji će dovesti do izrade strategije kulture, do akcionog plana, do investicija, imaće koristi, kako za grad Banjaluku tako i za građane. Bez obzira na sve okolnosti, svake godine treba da uradimo nešto po čemu će Banjaluka biti prepoznatljiva”, zaključuje Trivić.

(Elta)