Politika 10.02.2016.

NATO brani oficirima da svjedoče za Mladića!

ČITANJE: 3 minute
ratko_mladic_nato
Komanda NATO-a zabranila je petorici svojih oficira da se pojave pred Haškim tribunalom i svjedoče u korist bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića, saznaje Press!

Članovi tima odbrane bivšeg komandata VRS za naš list otkrivaju da će, zbog bahatog ponašanja komandanata zapadnog vojnog saveza, na inicijativu Mladićevih advokata, početkom sljedeće sedmice u Haškom tribunalu biti održana posebna statusna sjednica, na kojoj bi, između ostalog, trebalo da se raspravlja o neophodnosti slanja obavezujućeg sudskog naloga centrali NATO-a u Briselu.

– Statusna konferencija na kojoj će odbrana generala Mladića zahtijevati da sudsko vijeće izda sub pene za pet bivših oficira UNPROFOR-a, koji su izrazili želju da svjedoče u korist generala Mladića, trebalo bi da bude održana 16. februara. Ti oficiri dolaze iz Norveške i Belgije, a za vrijeme rata službovali su u Sarajevu i trebalo bi da svjedoče o događajima u tom gradu. S obzirom na to da je riječ o važnim svjedocima, čiji bi iskazi umnogome trebalo da pomognu u dokazivanju nevinosti našeg klijenta, vjerujem da će sudsko vijeće izdati obavezujući nalog i da će NATO konačno odobriti njihov dolazak u Hag – kaže za Press advokat Miodrag Stojanović, član tima odbrane generala Mladića.

Sudski vještaci

Stojanović dodaje da osim pet NATO oficira, čija bi svjedočenja u slučaju izdavanja obavezujućeg naloga trebalo da budu završena najkasnije do sredine marta, Mladićeva odbrana bi do kraja sudskog procesa trebalo da izvede još tri svjedoka, među kojima se nalaze dva poznata sudska vještaka.

– Planirano je svjedočenje eksperta za demografiju, Svetlane Radovanović, kao i izvođenje ekspertize poznatog srpskog patologa, Zorana Stankovića, čiji bi stručni nalaz trebalo da zamijeni onaj koji je pripremao pokojni doktor Dušan Dunjić. Ako sve prođe onako kako je planirano, očekujem da bi izvođenje svjedoka odbrane trebalo da bude završeno do sredine sljedećeg mjeseca, a nakon toga slijedi pripremanje završnih riječi odbrane i tužilaštva, koje bi trebalo da budu iznesene negdje do kraja ljeta ove godine – objašnjava Stojanović.

Potučene optužbe

Član tima Mladićeve odbrane, advokat Miloš Šaljić, za Press otkriva da je bivši komandant VRS zadovoljan načinom na koji su do sada izneseni dokazi koji potvrđuju njegovu nevinost.

– Mislim da je odbrana dobro obavila svoj posao i da su optužbe tužilaštva u vezi sa Srebrenicom i Sarajevom potpuno potučene! Sada, na kraju procesa, pojavio se taj problem sa NATO-om, koji ne dozvoljava svojim ljudima da svjedoče u Mladićevu korist – kaže Šaljić.

On dodaje da bi, u najboljem slučaju, prvostepena presuda generalu Mladiću trebalo da bude izrečena sredinom sljedeće godine, a onda, kako kaže, najvjerovatnije slijede žalbe koje bi čitav proces mogle da produže za još nekoliko godina.

– Nakon izricanja prvostepene presude, i tužilaštvo i odbrana imaju pravo na ulaganje žalbi, čije se razmatranje, po pravilu, otegne na godinu dana. Sudeći po dosadašnjoj praksi, ne vjerujem da se konačna presuda može očekivati prije ljeta 2019. godine – kaže Šaljić.

(Press)