Svijet 24.01.2022.

NATO i SAD šalju oružje Ukrajini, Rusija žestoko reagovala

ČITANJE: 3 minute

Kremlj je optužio Sjedinjene Države i njihove saveznike za podizanje napetosti najavom jačanja snaga NATO-a u istočnoj Evropi i evakuacijom obitelji diplomata iz američke ambasade u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je mogućnost da vojni sukob u istočnoj Ukrajini inicira ukrajinska strana veći nego ikad. Peskov je rekao da je Ukrajina rasporedila velik broj vojnika u blizini granica s odmetnutim regijama koje su pod nadzorom proruskih separatista što, po njegovu mišljenju, znači da se Kijev priprema napasti ih.

Ukrajina te optužbe opetovano niječe. Peskov je istaknuo da su informacije koje dolaze sa Zapada pune “histerije” i “laži”. NATO je u ponedjeljak objavio da stavlja svoje snage u stanje pripravnosti i da će u istočnu Europu poslati još brodova i zrakoplova kao odgovor na gomilanje ruskih snaga kod ukrajinske granice.

NATO šalje još ratnih brodova i aviona na istok Europe

NATO je danas objavio da stavlja vojnike u stanje pripravnosti te da će na istok Europe poslati dodatne ratne brodove i zrakoplove kao odgovor na grupiranje ruske vojske na ukrajinskim granicama. Zapad se odlučio za taj potez tvrdeći da Rusija sprema invaziju na Ukrajinu, iako Moskva odbacuje da postoji takav plan.

“Pozdravljam što saveznici šalju dodatne snage NATO-u”, priopćio je glavni tajnik tog saveza Jens Stoltenberg. “NATO će nastaviti poduzimati sve potrebne mjere za zaštitu i obranu svih saveznika, što uključuje i jačanje istočnog dijela saveza”, dodaje se u saopštenju.

Ukrajina primila i drugu pošiljku američkog oružja

Ukrajinski ministar obrane Oleksej Reznikov rekao je ranije da je u zemlju stigla druga pošiljka oružja iz SAD-a kao dio obrambene pomoći u vrijednosti od 200 milijuna dolara.

Washington je rekao da će nastaviti podržavati Ukrajinu uslijed zabrinutosti u Kijevu i među njegovim zapadnim saveznicima zbog desetina hiljada ruskih vojnika koji se nalaze uz ukrajinsku granicu. Rusija niječe da planira vojnu ofenzivu.

“Druga ptica u Kijevu. Više od 80 tona oružja da ojača ukrajinske obrambene sposobnosti od naših prijatelja u SAD-u. I ovo nije kraj”, napisao je Reznikov na Twitteru.

Oko 90 tona ubojite sigurnosne pomoći, uključujući i streljivo, iz paketa koje je odobrio SAD u prosincu, pristiglo je u Kijev u subotu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je rekao da je zahvalan američkom kolegi Joeu Bidenu za dosad neviđenu diplomatsku i vojnu pomoć.

Povlačenje diplomata

Velika Britanija u ponedjeljak je objavila da će povući dio svojih zaposlenika i njihovih obitelji iz veleposlanstva u Ukrajini zbog “rastuće prijetnje iz Rusije” dan nakon što je to učinio i SAD. Šef evropske diplomatije Josep Borrell rekao je da EU neće slijediti njihov primjer jer zasad ne vide razloge za to.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da taj potez smatra “preuranjenom manifestacijom pretjeranog opreza”.

“Zapravo nema većih nedavnih promjena u sigurnosnoj situaciji: prijetnja od novih valova ruske agresije konstanta je od 2014. godine, a grupiranje ruske vojske u blizini granice počelo je u aprilu prošle godine”, stoji u priopćenju.

“Vojna akcija Rusije mogla bi se dogoditi u bilo kojem trenutku”, saopštiloa je američka ambasada. Moskva i Washington razgovarali su o deeskalaciji tenzija u petak, no bez napretka, iako su se dogovorili da će nastaviti dijalog. Rusija od NATO saveza traži jamstva da se neće proširiti na Ukrajinu niti postavljati raketne sisteme na njen teritorij.

Washington odbacuje taj zahtjev, no ističe da je spreman razgovarati o ideji razoružanja i mjerama izgradnje povjerenja, piše agencija Reuters.

(E.M)