Svijet 15.06.2021.

NATO MIJENJA AGENDU: Prije 10 godina Rusija bila partner, Kinu nisu pominjali, sada je sve drugačije

ČITANJE: 3 minute

“Amerika se vratila”, glasi vanjskopolitička mantra američkog predsjednika Joea Bidena, koju je u nekom obliku ponovio i na summitu kluba zemalja G7 za vikend u Cornwallu te na summitu NATO saveza održanom u ponedjeljak u Bruxellesu.

“Članak 5 je sveta obveza. Želim da cijela Europa zna da su Sjedinjene Države tu”, poručio je Biden, ohrabrujućim tonom, prilikom sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Svojim naglašavanjem principa kolektivne obrane članica NATO-a potvrdio je razlaz s kaotičnom i uskogrudnom politikom njegovog prethodnika Donalda Trumpa koji gotovo da nije pravio razliku između američkih saveznika i neprijatelja, a NATO je shvaćao kao klub u kojem europske zemlje trebaju plaćati Americi da bi ih štitila i prijetio uskraćivanjem zaštite ako ne plate dovoljno, prenosi index.hr.

U isto vrijeme još se jedna zemlja vratila u prvi plan NATO-a i njegove strateške agende, no ne kao protagonist, već kao glavni antagonist. U toj se ulozi, naravno, pridružila Rusiji, drugoj glavnoj strateškoj prijetnji NATO saveza. Kako je Biden istaknuo u svom govoru, NATO 2030 agenda, koja je dogovorena na ovom summitu, prva je ažurirana verzija strateškog koncepta od one iz 2010.

“Posljednji je put NATO sastavio strateški plan davne 2010. godine, kada se Rusija smatrala partnerom, a Kina se nije ni spominjala. Razgovarali smo o dugoročnim sistemskim izazovima koje kineske aktivnosti danas predstavljaju za našu kolektivnu sigurnost”, rekao je Biden u svom govoru.

Zajednički savjet SAD i EU

U Briselu je održan samit Evropske unije i Sjedinjenih Država, prvi od 2014. godine. Namjera je da se okonča trgovinski rat koji je izbio tokom mandata predsjednika Donalda Trampa.

Amerika se vratila, izjavio je Džozef Bajden, predsjednik SAD tokom samita sa liderima EU. Cilj ovog samita je resetovanje odnosa u transatlantskom sporu u prethodne četiri godine, kao i popuštanje napetosti nakon četiri godine administracije Donalda Trampa, koji je imao znatno drugačiji odnos prema EU.

Bajden je rekao da ima odlične odnose sa NATO i Evropskom unijom, znatno drugačije od svog prethodnika, prenosi Glas Srpske.

Prvi konkretan rezultat samita je uspostavljanje zajedničkog trgovinskog i tehnološkog savjeta EU i SAD. To je uslijedilo nakon dogovora o okončanju 17 godina dugog spora zbog subvencija konkurentnim proizvođačima aviona Boingu u SAD i Erbasu u EU. Dvije strane saglasile su se da subvencije budu zamrznute na period od pet godina.

– Želimo da proširimo naše trgovinske odnose i investicije, ali i da izbjegnemo nove neopravdane tehničke barijere i kako da sarađujemo na područjima digitalne tehnologije – izjavila je Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije.

Neizbježna tema bili su i odnosi prema Rusiji, a uoči sutrašnjeg susreta ruskog i američkog predsjednika.

– Rusija je najveći susjed EU. Moramo da kažemo da su odnosi EU i Rusije u ovom trenutku u negativnoj fazi. Voljeli bismo da budu malo više predvidljivi – rekla je predsjednica Evropske komisije.

Američki predsjednik, Džozef Bajden i ruski Vladimir Putin, sastaće se sutra u Ženevi na sastanku koji bi, prema Kremlju, trebalo da traje između četiri i pet časova. Samit će početi u 13.00 časova po srednjoevropskom vremenu u vili La Granž.

(SB)

 

 

Oznake: NATO