Svijet 02.01.2023.

NATO okreće leđa Ukrajini?

ČITANJE: 1 minuta

Američki “CNN” analizirao je situaciju u Ukrajini i jedinstvo Zapada u podršci Kijevu. Došli su do zaključka da je sasvim moguće da NATO okrene leđa Ukrajini.

Došli su do zaključka da bi Sjevernoatlantski savez (NATO) mogao da izgubi strpljenje ili živce zbog isporuka oružja ukrajinskoj strani i natjera Vladimira Zelenskog da sklopi mir sa Moskvom.

“NATO bi mogao da izgubi strpljenje zbog isporuka oružja, i da izabere ekonomsku korist u odnosu na dugoročnu bezbijednost, i založi se za mir koji bi bio nepovoljan za Kijev”, ocijenio je jedan od urednika “CNN-a”, Nik Pejton Volš.

Od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, SAD i njeni saveznici su Oružanim snagama Ukrajine isporučili vojnu opremu vrijednu milijarde dolara.

Moskva je više puta napomenula da Zapad nastoji da produži sukob slanjem oružja Kijevu. Kako su istakli u Ministarstvu odbrane, skladišta sa stranom municijom postaće legitimne mete Vazdušno-kosmičkih snaga u susjednoj republici.

Pres-sekretar predsjednika Rusije, Dmitrij Peskov je takođe podsjetio da “pumpanje” Ukrajine municijom sa Zapada ne doprinosi pregovaračkom procesu i da će imati negativan efekat, prenosi “b92”.

(A.M.)