Svijet 07.12.2022.

NATO se plaši da će na proljeće doći do zaoštravanja sukoba u Ukrajini

ČITANJE: 2 minute

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da se Alijansa plaši da će na proljeće doći do zaoštravanja sukoba u Ukrajini.

“Rusija sada pokušava da ‘zamrzne’ sukob, prije nego što na proljeće pokrene veću ofanzivu”, rekao je Stoltenberg putem video-linka na konferenciji o novim geopolitičkim i ekonomskim strategijama koju je organizovao britanski list “Fajnenšl tajms”.

Stoltenberg je rekao da NATO saveznici moraju da nastave sa slanjem pomoći u Ukrajinu, jer će sukob, za koji se očekuje da će tokom zime ući u mirniju fazu, biti nastavljen tokom proljeća, prenosi “Fajnenšl tajms”.

“Uslovi za diplomatsko rješenje sada ne postoje. Ukoliko želimo mirno rješenje, moramo da nastavimo da pružimo vojnu podršku Ukrajini”, rekao je Stoltenberg i dodao da Rusija nije pokazala želju za mirnim okončanjem sukoba.

Stoltenberg je tokom izlaganja naglasio da bi eventualna “pobjeda Rusije prouzrokovala ozbiljne posljedice po Alijansu i učinila NATO ranjivijim.

Upitan da prokomentariše napade na vazdušne vojne baze ukrajinskim dronovima, generalni sekretar NATO je rekao da nema informacije o ovim konkretnim incidentima. “Vidimo da Ukrajina sprovodi samoodbranu. Moramo da uzmemo u obzir kontekst. Vidimo svakodnevne napade Rusije na ukrajinske gradove, kritičnu infrastrukturu Ukrajine.

“I, naravno, Kijev ima pravo na samoodbranu”, rekao je Stoltenberg, dodajući da je stav Alijanse da NATO “podržava pravo Ukrajine kao suverene države na samoodbranu”.

Prethodno je agencija “”Blumberg” prenijela izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da Vašington nije pomagao Ukrajini da nanosi udare na teritoriju Rusije.

Ukrajinske snage su 5. decembra pokušale da izbace iz stroja ruske avione velikog dometa, napadnuvši reaktivnim dronovima sovjetske proizvodnje vojne aerodrome “Djagiljevo” u Rjazanjskoj oblasti i “Engels” u Saratovskoj oblasti.

Ruska PVO uspjela je da obori bespilotne letjelice.

Završetak sukoba ne znači automatski i normalizovanje odnosa

Generalni sekretar smatra da okončanje sukoba u Ukrajini neće automatski dovesti do normalizovanja odnosa NATO i Moskve.

“Treba da shvatimo da okončanje ovog rata neće značiti povratak dobrim ili normalnim odnosima s Rusijom. Treba biti spreman na dugotrajne komplikovane odnose s Rusijom. To znači da je neophodno da investiramo u našu odbranu, jačanje kolektivnog obuzdavanja i odbrane NATO-a”, naglasio je sekretar.

Pored toga, prema njegovim riječima, od velike je važnosti, takođe, i pitanje obezbjeđenja efikasnosti funkcionisanja oružja koje je već isporučeno Ukrajini, isporuke municije, rezervnih dijelova, kao i tehničko održavanje ovih vrsta oružja.