NATO ZAMKE: Može li se u BiH ponoviti makedonski i crnogorski scenario preskakanja procedura?

Dokument na 165 strana o Godišnjem nacionalnom programu za NATO stigao je u kabinet srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika. U njemu su, kaže Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka, tri tačke koje se tiču direktnog prenosa nadležnosti sa Srpske na BiH i postoji više razloga zbog kojih je srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik zauzeo takav stav, odnosno da će glasati protiv Godišnjeg nacionalnog programa.

Godišnji nacionalni program predviđa jačanje Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, a na štetu entitetskih policijskih snaga, formiranje jedinstvene uprave za civilnu zaštitu i ukidanje postojećih entitetskih zakona o torturi nad žrtvama u proteklom ratu.

– Meni je jako drago da je gospodin Dodik procijenio sve te zamke koje se nalaze u ovom planu i da je on potpuno izvan onog sporazuma koji je potpisao sa gospodom Čovićem i Izetbegovićem. Јa sam uvjeren da od tog plana neće biti ništa i da će Srpska da ostane na svom putu, odnosno na principima vojne neutralnosti – rekao je Ćeranić.

Situacija u BiH pokazuje njenu nesposobnost da funkcioniše i sa stranim pritiscima u pogledu prenosa nadležnosti mnogo stvari je zakomplikovano, kaže srpski član predsjedništva Milorad Dodik. Ovdje se, naglašava, koristi sila.

– Gdje piše u ustavu BiH da BiH ima nadležnost za bezbjednost, odbranu, za pravosuđe, za finansije – upitao je Dodik.

Usvajanje plana mimo saglasnosti srpske strane je izuzetno opasno i u tom slučaju NATO bi mogao da preskoči procedure kao što je to uradio u Makedoniji i u Crnoj Gori.

– Tu nema pravila. Za očekivati je da se NATO-u žuri da bi se taj put za BiH po kratkom postupku ubrzao. Јednostavno, nakon usvajanja prvog ANP ubrzo bi stigao odgovor-evo – vi ste na putu za NATO, treba da uradite to i to i punopravno članstvo je veoma blizu – ističe Ćeranić.

Bude li Dodik preglasan u utorak, pokrenuće proceduru zaštite nacionalnog interesa.

– Јa imam punu odgovornost prema onome što je usvojila Narodna skupština i obratiću se ponovo za podršku koja će mi biti neophodna da to radim, i veoma je složeno da radim gore sa raznim špekulacijama, podmetanjima i lažima koje dolaze – kaže Dodik.

Dodik, po svemu sudeći, neće odustati od namjere da Narodna skupština poništi sve nametnute odluke od strane visokih predstavnika. Kategoričan je: ne rušim Dejtonski sporazum, već želim da ga afirmišem!

(RTRS)

PREPRODAVAO DROGU Optuženom ni traga ni glasa

Ognjen Ćutković, koji je bio osuđen na šest i po godina zatvora zbog šverca drogom, već drugi put se nije pojavio na ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci. Postoji bojazan da je pobjegao iz BiH, zbog čega bi za njim mogla biti raspisana i potjernica. Sudija Snježana Kudrić istakla je da će Ćutkoviću biti

Servisne informacije za 16. septembar

Servisne informacije za ponedjeljak, 16. septembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje na teritoriji grada u protekla 24 sata zabilježeno je šest krivičnih djela. Javni red i mir narušen je četiri puta, dok je prekršaja bilo 16. Desilo se šest saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno.

Prevrnuo se automobil u banjalučkom naselju Zalužani

U banjalučkom naselju Zalužani došlo je do saobraćajne nezgode kada se prevrnuo automobil zbog čega je saobraćaj malo usporen na ovom dijelu puta, saznaju “Nezavisne” Kako saznajemo, na sreću, u ovom udesu nema povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je došlo do nezgode, ali nisu mogli da daju više detalja. “Dobili

Smjena generacija na banjalučkoj stranačkoj sceni

Ne tako davno, uoči lokalnih izbora 2016, Igor Radojičić bio je gotovo jedini relevantni političar na gradskom nivou, među kandidatima za vodeće funkcije, kojeg je većina glasača u Banjaluci percipirala kao, još uvijek, relativno mladog. Danas, godinu dana prije narednog odmjeravanja snaga, situacija je prilično izmjenjena, pa aktuelni gradonačelnik, u poređenju sa ostalim kolegama koji