Svijet 03.04.2021.

NAUČNICI IMAJU DOBRE VIJESTI: Poznato koja komponenta imuniteta se efikasno bori protiv najzaraznijih varijanti Kovida-19

ČITANJE: 2 minute

Ključna komponenta imuniteta poznata i kao T-ćelije efikasno se bori protiv najzaraznijih varijanti Kovida-19 i povećanog rizika od reinfekcije, tvrdi se u novom istraživanju američkih naučnika, prenosi Rojters.

Nekoliko studija nedavno je pokazalo da bi nove mutacije korona virusa mogle da budu otpornije na vakcine, ali i antitijela stečenim preležavanjem virusa. No, antitijela koja blokiraju korona virus da se veže za ljudske ćelije – samo su jedan deo zaštite, pojašnjavaju u studiji Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti (NIAID).

Drugi dio sveukupne zaštite organizma čine i T limfociti, koji se zovu još i “ubojite T-ćelije”, a koji uklanjaju zaražene ćelije i tako zajedno sa antijelima sprečavaju najteže forme oboljenja.

Američki istraživači analizirali su krv 30 pacijenata koji su se oporavili od Kovida-19, prije nego što su se pojavili novi, zarazniji sojevi. Iz tih uzoraka identifikovali su specifičan oblik T-ćelija koje su aktivne protiv virusa, prenosi agencija France presse, a potom su pokušali da utvrde da li će one biti sposobne da prepoznaju tri glavna soja koja trenutno kruže svijetom – britanski, južnoafrički i brazilski, piše Žena Blic.

Svaka od navedenih varijanti nosi mutaciju u području proteina S (spajk), “šiljaka” na površini virusa pomoću kojih napada ljudske ćelije, napose u slučaju varijante B.1.351, južnoafričke.

Tri zaraznije varijante pokazale su se opasnijima za antitijela, koje ih teže prepoznaju. Kada je riječ o korona virusu, antitijela se vezuju za šiljak kako bi sprečili virus da inficira stanice, ali T-ćelije zadužene su da “ubiju” već zaražene ćelije. Naučnici su utvrdili da upravo T-ćelije mogu da prepoznaju praktično sve mutacije u proučenim varijantama, a to nije slučaj sa antitijelima.

– Naši podaci, ali i rezultati drugih grupa, pokazuju da T-ćelije u odgovoru na KOVID-19 kod pojedinaca zaraženih prvim varijantama koron avirusa mogu potpuno da prepoznaju glavne nove varijante iz Velike Britanije, Južne Afrike i Brazila – rekao je Endrju Rid iz NIAID-a i Univerzitetske škole za medicinu “Džon Hopkins” koja je i predvodila studiju.

Njihov rad je je objavljen u “Open Forum Infectious Diseases”, ali ga još nije prošao recenziju nezavisnih stručnjaka.

(N.S)

Oznake: COVID-19