Magazin 18.09.2015.

Naučnici izmislili minijaturni “nevidljivi ogrtač“

ČITANJE: 1 minuta
nevidljivi-ogrtac
Istraživači sa Berklija stvorili su tanki metamaterijal koji se prilagođava nepravilno oblikovanim objektima i čini ih nevidljivim na određenim talasnim dužinama svjetlosti.

Iako je ogrtač za sada izuzetno mali (pokriva površinu od 1.300 kvadratnih mikrona), nije isključeno da bi isti koncept jednog dana mogao da se prilagodi većim razmjerama.

Prethodni nevidljivi ogrtači funkcionisali su po principu blagog preusmjeravanja svjetlosti oko objekata koje je trebalo da sakriju, što je iziskivalo dosta materijala i činilo ogrtače dosta glomaznijim od objekata koje je trebalo da prikriju.

Novi uređaj, međutim, sastoji se od izuzetno tankog metamaterijala (80 nanometara) čija struktura (a ne hemijski sastav) omogućava manipulisanje svjetlošću.

Obično, kada se svjetlost odbije o trodimenzionalni objekat, rasipa se a talasni front krivi, što omogućava da vidimo sve krivine i uglove koje određeni objekat sadrži. Novi ogrtač, sačinjen od zlatnih blokova različitih veličina, međutim, sprečava izobličenje, čineći da posmatrač stekne utisak da se svjetlost odbija o ravnu površinu.

Ova tehnologija primjenu bi mogla da nađe u vojsci (kamuflaža) ili modnoj industriji (odjeća koja čini da izgledamo mršavije, na primjer), a osim skrivanja, mogla bi da učini i da jedan predmet poprimi izgled nekog drugog predmeta.

Istraživanje je objavljeno u magazinu “Science”.

(Los Angeles Times)