Naučnici otkrili sedam novih korona virusa

Naučnici su kod šišmiša u afričkoj državi Gabon otkrili sedam novih sojeva korona virusa, ali još uvijek nije sasvim jasno mogu li oni da pređu na čovjeka i izazovu novu pandemiju.

Naime, naučnicima je već od prije poznato da korona virusi mogu da pređu sa šišmiša na ljude i uzrokuju ozbiljne bolesti kao što je bila epidemija SARS-a 2002-03 i pandemija Covida-19. Za obje bolesti se smatra da su nastale nakon što je korona virus sa šišmiša, i vjerovatno preko posrednika, došao u ljudsku populaciju.

Većina dosad identifikovanih sojeva korona virusa u šišmiša pronađena je kod azijskih vrsta, ali se sve više njih otkriva i kod afričkih šišmiša, piše “New Scientist”, prenosi “Index”.

Ljekar Gael Maganga iz Međunarodnog centra za medicinska istraživanja “Franceville” u Gabonu i njegove kolege nedavno su testirale više od hiljadu šišmiša koji žive u pećinama širom zemlje i otkrili da je 18 njih imalo korona virus. Genetskim sekvenciranjem utvrđeno je da je sedam ovih korona virusa, koji su svi pronađeni kod šišmiša što jedu insekte (porodica Hipposideridae), do sada bilo potpuno nepoznato.

Pet od sedam novih virusa usko je povezano s poznatim korona virusom zvanim humani korona virus 229E koji kruži među ljudima od 1960-ih (tada je identifikovan), a koji obično izaziva samo blage simptome prehlade. Stručnjaci stoga pretpostavljaju da bi ti novi sojevi takođe mogli preći na ljude i prouzrokovati blage simptome ili možda čak ozbiljniju bolest, ali potrebna su dodatna istraživanja kako bi se to potvrdilo.

Druga dva virusa nisu bila povezana s nekim poznatim ljudskim korona virusima, zbog čega je još teže utvrditi mogu li oni mutirati u oblike koji postaju prijetnja za ljude.

“Oni bi mogli mutirati u viruse koji su potencijalno patogeni za ljude i koji bi mogli izazvati epidemiju ili čak pandemiju”, rekao je Maganga.

“Sada kada se širom svijeta otkriva toliko novih sojeva korona virusa kod šišmiša, trebamo utvrditi koji od njih predstavljaju najveću prijetnju za ljude kako bismo ih mogli pratiti i suzbiti prije nego što potencijalno uzrokuju sljedeću pandemiju”, smatra biolog i veterinar Mark Valituto sa instituta “Smithsonian Conservation Biology” u SAD-u, a koji nedavno otkrio šest novih korona virusa u šišmiša.

“Na primjer, proučavanjem genetskih sekvenci novih korona virusa kod šišmiša možemo otkriti sadrže li kodove receptora za koje se zna da omogućavaju pristup ljudskim stanicama“ dodao je Valituto.

U državi Gabon šišmiši se tradicionalno love radi hrane, ali vlasti su 3. aprila zabranile njihovo jelo i prodaju kao mjeru opreza protiv širenja virusa.

Istraživanje naziva “Genetic diversity and ecology of coronaviruses hosted by cave-dwelling bats in Gabon” objavljeno je u naučnom časopisu “Nature – Scientific Reports”.

(Index)

DODIK: Vlada RS će tužiti guvernera Centralne banke BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će Vlada Republike Srpske donijeti odluku da tuži guvernera Centralne Banke BiH Senada Softića jer, kako kaže, “osporava realizaciju sredstava MMF-a”. On je naveo da će SNSD podržati sve aktivnosti u Savjetu ministara za odobravanje sredstava da se lokalni izbori održe. “Čim ta odluka dođe od

Počinje snimanje novih “Kamiondžija”

U petak počinje snimanje dugoočekivane igrane serije “Kamiondžije”. Serijal od dvadeset epizoda biće sniman na Ubu i u okolini. Od reditelja Filipa Čolovića se saznaje da je sve spremno i da se u niskom startu očekuje početak snimanja. Premijerno emitovanje je planirano u drugoj polovini decembra ove godine, na RTS 1. – Zbog velikih očekivanja

Radončić informisao Predsjedništvo o sječi šume na granici sa Hrvatskom

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić uputio je Predsjedništvu BiH, na zahtjev Predsjedavajućeg Šefika Džaferovića, informaciju i sva relevantna saznanja kojima raspolaže Ministarstvo u vezi sa problemom sječe šume u graničnom pojasu između BiH i Hrvatske. Riječ je o sječi šume koju vrši Hrvatska u pograničnom podruju prema BiH, u Unsko-sanskom kantonu, u blizini

“Srebrena malina” podnijela carinsku prijavu za respiratore

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH potvrdio je da je “Srebrena malina” podnijela carinsku prijavu za 20 respiratora koji su stigli u BiH. To zapravo znači da će postupak carinjenja biti u potpunosti okončan u toku dana, a respiratori će ispod carinskog nadzora moći izaći onog trenutka kada bude plaćeno 265.131 KM duga za PDV po

TRAMP ZAPRIJETIO: Ugasićemo sve društvene mreže

Predsjednik SAD Donald Tramp zaprijetio je da će ugasiti sve društvene mreže ukoliko platforme budu nastavile da cenzurišu objave konzervativaca. Tramp se na Tviteru oglasio nakon što je ta mreža obilježila njegov tvit i naglasila da treba provjeravati informacije koje objavljuje. Naime, ovo je prvi put da je Tviter pozvao korisnike da provjere podatke u

Srpski psihijatar osumnjičen da je trovao kolege u Beču sin poznatog pisca

Srpski psihijatar uhapšen u Austriji zbog sumnje da je otrovao kolege koktelom sedativa, sin je Dragana Velikića, nekadašnjeg ambasadora Srbije u Austriji, potvrđeno je “Blicu” u diplomatskim krugovima. Vid Velikić je na saslušanju u policiji negirao krivična djela koja mu se stavljaju na teret, što je za austrijske medije potvrdio i njegov advokat. Vid Velikić,