Magazin 14.04.2016.

Naučnici: Slušajte intuiciju!

ČITANJE: 1 minuta
8628347_xl
Nauka je konačno dokazala da bi intuiciju trebalo da poslušate. Nizom eksperimenata koje su sproveli istraživači sa Univerziteta Drexel dokazano je da iznenadne misli koje čovjeku dođu daju bolja rešenja za neke probleme i nedoumice.

Kandidati koji su koristili intuiciju i unutrašnje misli imali su približno 80 procenata tačnih odgovora, a ispitanici koji su se koristili analitičkim metodama da dođu do ključne rieči imali su svega oko 60 procenata tačnih odgovora.

„Svjesno, odnosno analitičko razmišljanje ponekad može biti ishitreno ili manjkavo, što dovodi do grešaka pri rješavanju problema i zadataka, posebno onih koji uključuju kreativnost. Međutim, nesvjesno mišljenje i razmišljanje je automatski proces koji uvelike ovisi o našem trenutnom raspoloženju. Ako smo na godišnjem odmoru veća je šansa da će nam na pamet pasti neko kreativno rješenje ili ideja, nego kad smo u mentalnom naponu smišljanja tog istog rješenja“, objašnjava Džon Kunios.

Naučnici zato kažu da bi trebalo da vjerujete u sebe i u svoju intuiciju.

“Intuicija je najmoćnije oružje. Da nema intuicije i iznenadnih misli, nikad ne bismo dostigli ono što smo dostigli danas. Sva važna otkrića, sve velike ideje i slično proizvod su ljudske mašte i intuicije koja najbolje radi kad smo opušteni i mentalno neopterećeni”, kaže naučnica Karola Salvi.

(Dominomagazin.com)