Svijet 26.05.2021.

Naučnici više ne odbacuju teoriju da je koronavirus “pobjegao” iz laboratorija u Wuhanu

ČITANJE: 5 minuta

Daleko smo od saznanja kako je nastao koronavirus koji je zatvorio svijet, ipak, sve je više sugestija da se nije dogodio samo prirodno, kao što su mnogi eskperti tvrdili.

Sjedinjene Američke Države sa sve većom hitnošću pozivaju na dodatna proučavanja, upozoravajući na ulog u budućim pandemijama i otvorenije uzimajući u obzir ideju da su greške ili nesreća u kineskom laboratoriju uzrokovale pandemiju Covida-19. S druge strane, kineska vlada tvrdi da je slučaj zatvoren, piše CNN.

Izvještaj američke obavještajne službe otkrio je da se nekoliko istraživača s kineskog Instituta za virusologiju Wuhan razboljelo u novembru 2019. godine i morali su biti hospitalizirani, što je novi detalj o težini njihovih simptoma. Nije jasno da li su istraživači bili zaraženi Covidom-19 i laboratorij je snažno negirao izvještaj, nazvavši neistinom forsiranje tzv. teorije “curenja” iz laboratorija, kojom neki objašnjavaju porijeklo bolesti.

Naučnici povezani s institutom ranije su rekli da institut nije došao u kontakt s Covidom-19 do 30. decembra 2019. godine. Zapravo, Sjedinjene Države su prije pandemije osigurale određena sredstva za proučavanje koronavirusa i njihov prenos putem slijepih miševa, za što je bio zadužen Institut za virusologiju Wuhan.

Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, rekao je da bi bilo “napuštanje dužnosti” da se ne finansiraju ranija istraživanja koronavirusa u šišmišima u Kini.

“Ne želite proučavati šišmiše u okrugu Fairfax u državi Virginia, da biste saznali koja su sučelja životinja i čovjeka koja bi mogla dovesti do skakanja vrsta”, rekao je Fauci i dodao da je Amerika morala ići “tamo gdje je akcija”.

Fauci je rekao da mnogi naučnici i dalje vjeruju da se bolest pojavila prirodno, ali je također neophodno da se to više istraži. Savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije Jamie Metzl rekao je da je teorija curenja iz laboratorija moguća dok su naučnici “bockali, podbadali i proučavali” viruse s dobrom namjerom da razvijaju vakcine.

“Tako da vjerujem da se možda dogodilo da je došlo do slučajnog curenja praćenog kriminalnim zataškavanjem”, rekao je Metzl, koji je služio u Clintonovoj administraciji u američkom State Departmentu. Fauci, glavni američki stručnjak za zarazne bolesti, također je ove sedmice rekao da nije uvjeren da se bolest pojavila prirodno i podržao je dodatnu istragu.

Detaljno istraživanje koje je WHO proveo s kineskom vladom, objavljeno u martu, ispitivalo je različite mogućnosti porijekla bolesti i zaključilo da, iako još nije bilo ispitivano kako je bolest evoluirala, vjerovatno je prenesena na ljude direktno iz šišmiša ili vjerovatnije od srednje vrste koja ga je dobila od šišmiša, a zatim prenijela na ljude.

Izvještaj WHO-a tvrdi da je teorija curenja iz laboratorije “krajnje nevjerovatna”, iako je nedostatak zaraženih laboratorijskih radnika prije decembra naveo kao argument protiv teorije. Izvještaj američke obavještajne službe sada sugeriše da su laboratorijski radnici bili bolesni prije decembra. Dalje, čak i kada je objavljen, zvaničnici WHO-a zatražili su dodatnu istragu.

U ranoj fazi pojave koronavirusa, na koju Kina nije prikladno upozorila svijet, kineski zvaničnici su za prijenos krivili ranu žarišnu tačku, tržište morskih plodova u Wuhanu, iako je to prema Metzlu sada u osnovi laž.

Ustvari, postoji dovoljno dokaza da je kineska vlada pokušala prikriti postojanje virusa. Neki od Kineza koji su upozoravali na virus su platili cijenu. Mnogi su nestali, druge su zadržale kineske vlasti, dok su se drugi zarazili i umrli od Covida. Taj izvještaj uključuje vremensku liniju upozorenja liječnika iz Kine u odnosu na neaktivnost vlade.

“Bez obzira na porijeklo pandemije, tog prvog mjeseca kada je Kina trošila svu svoju energiju pokušavajući prikriti stvari, a ne riješiti problem, to je bilo ono što je omogućilo da vatra u peći postane požar u kuhinji i da požar u kući postane svjetska vatra”, rekao je Metzl.

Kina nije bila voljna da se podvrgne otvorenoj istrazi. Američka vlada i drugi kritikovali su taj nedostatak transparentnosti, a WHO je također zatražio daljnje proučavanje. Bidenova administracija ponovno se pridružila WHO-u nakon što je Trumpova administracija povukla SAD iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Grupa istaknutih naučnika s relevantnim iskustvom kritikovala je izvještaj WHO-a zbog toga što teoriju laboratorijskog curenja nije shvatio dovoljno ozbiljno. Odbačen je na nekoliko stranica izvještaja koji je sadržavao nekoliko stotina stranica. “Moramo ozbiljno shvatiti hipoteze o prirodnom i laboratorijskom prelijevanju dok ne dobijemo dovoljno podataka”, napisali su naučnici u časopisu Science Magazine.

Zatvorena vrata također su pomogla rastu teorija zavjere. Što više dokaza postoji za teoriju curenja iz laboratorija, to više potvrđuje teorije ljudi poput republikanskog senatora iz Arkansasa Toma Cottona, koji je progurao ideju da je virus namjerno stvoren kao biološko oružje. Ne postoje dokazi koji posebno potkrepljuju tu tvrdnju, a stručnjaci i dalje tvrde da je malo vjerovatna.

Paul Offit, stručnjak za zarazne bolesti s Univerziteta Pennsylvania Perelman School of Medicine, rekao je da je malo vjerovatno da je laboratorij Wuhan manipulisao virusom kako bi ga učinio zaraznijim, ali potrebna su dodatna istraživanja.

Iako kineske vlasti i dalje nisu voljne dopustiti takvu otvorenu istragu, Offit je rekao da je to svijetu potrebno kako bi se zaštitio od nove pandemije.

“Ono što znam je da to moraju dopustiti”, rekao je Offit. “Ovo je sada treći pandemijski soj koji je podigao glavu u posljednjih 20 godina. Prvi je bio SARS 1, drugi je bio MERS. Mislim da možemo pretpostaviti da s tim nismo završili.”

“Mislim da to trebamo znati čim se dogodi. Nepravedno je što smo se morali osloniti na uzbunjivača u Kini kako bi nam rekao da postoji virus koji je cirkulisao u Wuhanu, koji je ubijao ljude. To je odgodilo stvari. Nije nam dalo priliku da djelujemo tako brzo koliko smo trebali i mislim da su za to krivi”.

(E.M)