Magazin 04.01.2016.

Nauka potvrdila: Sasvim je u redu potrošiti sav novac na putovanja

ČITANJE: 1 minuta
putovanje
Ključ sreće krije se u iskustvima, a ne u materijalnim stvarima, pokazalo je nedavno istraživanje provedeno na Univerzitetu Cornell u New Yorku.

Studija s psihologom dr Thomasom Gilovichem na čelu trajala je dvije decenije, a pokazala je kako je jedna od najvažnijih razlika između iskustva i stvari prilagodba.

– Kupujemo stvari kako bismo se usrećili i to nam uspijeva – ali samo nakratko. Nove stvari zanimljive su nam ispočetka, ali brzo se priviknemo na njih. S druge strane, sreća koju osjećamo kada isprobamo nešto novo s vremenom se povećava jer ta iskustva postanu dio nas i izgrađuju naš identitet- pojasnio je dr Gilovich.

Pojednostavljeno, to je razlog zašto ste onu majicu za kojom ste dugo patili obukli svega dva puta, a prvo ljetovanje bez roditelja pamtićete čitav život.

Dr. Gilovich stoga savjetuje da novac koji štedite za novi televizor odmah prenamijenite i radije ga potrošite na neko putovanje ili novi hobi.

– Možete zaista voljeti svoje materijalne stvari. Možete čak misliti da su vezane uz vaš identitet, ali one mogu postojati i bez vas. S druge strane, vaša su iskustva zaista dio vas. Vi ste zbroj vlastitih iskustava- zaključio je naučnik.

(Net.hr)