Svijet 21.09.2021.

NAVALJNI OPTUŽUJE LAVROVA: Nije skromni porodični čovjek, ima ljubavnicu i uživa u luksuzu

ČITANJE: 2 minute

Nakon 17 godina na najvišoj diplomatskoj funkciji Sergej Lavrov je u javnosti imao jasno izgrađen imidž: skroman domoljub, utjelovitelj tradicionalnih ruskih vrijednosti, obiteljski čovjek u braku dugom 50 godina.

No, takva je slika daleko od stvarnosti, pokazalo je istraživanje pod naslovom “Jahte, mito i ljubavnice: što skriva ministar Lavrov”, objavljeno na web stranicama ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog, navalny.com.

Osim službene obitelji, Lavrov ima i “tajnu obitelj” s ljubavnicom koja uživa u luksuznim nekretninama i automobilima. Njezino je ime Svetlana Poliakova, ima 50 godina i “gotovo je najutjecajnija osoba u Ministarstvu vanjskih poslova”. “Može otpustiti onoga tko joj se ne sviđa, prisustvovati službenim događajima i pratiti Lavrova na sastanke s Putinom”, piše u članku, prenosi Jutarnji.hr.

Pritom, ona je i jako bogata. Podaci o imovini koje je analizirala ruska novinarsko-istraživačka agencija IStories pokazuju da Poliakova i njezina rodbina posjeduju luksuzne automobile u ukupnoj vrijednosti od oko 400.000 funti te nekretnine u Rusiji i Velikoj Britaniji vrijedne deset milijuna funti. Među njima su stan od 260 četvornih metara u centru Moskve koji se sada prodaje za 700 milijuna rubalja (više od 8,2 milijuna eura), kuća na periferiji Moskve te stan u Londonu vrijedan 4,4 milijuna funti u kojem trenutačno živi njezina 21-godišnja kći Polina.

Službeno, Svetlana Poliakova predstavlja se kao poduzetnica i glumica, iako se na filmu pojavljivala izuzetno rijetko. Zapisnici o letovima pokazuju da je putovala s Lavrovom na 60 njegovih poslovnih putovanja. Francuska, Austrija, Turska, Italija, Japan, Slovačka i SAD samo su neke od destinacija. Istraživanjem je također otkriveno da Lavrov ljetuje duž južne obale Turske na jahti oligarha Leonida Slutskog, čiji dnevni najam košta 480.000 dolara. On i njegova tajna obitelj lete njegovim avionima, opuštaju se na jahti i žive u njegovim domovima.

Lavrovljev ured reagirao je na navode objavom da je članak djelo “zapadnih tajnih službi”.

(SB)

Oznake: Sergej Lavrov