Svijet 17.09.2021.

Navaljni pokušao da raširi model “pametnog glasanja”, aplikacija uklonjena sa interneta

ČITANJE: 5 minuta

Aplikacija “Navalni”, koju je napravio tim opozicionara Alekseja Navaljnog sa namerom da pomogne opozicionim kandidatima, nestala je iz Epl i Gugl prodavnica istog dana kada su Rusi počeli da glasaju na nacionalnim parlamentarnim izborima.

Kolege Navaljnog ocenile su uklanjanje aplikacije kao još jedan čin cenzure kritičara Vladimira Putina i njegovog režima. Gugl i Epl nisu želeli da komentarišu ove navode, dok su iz Navaljnijevog tima pozvali glasače koji su aplikaciju već instalirali da međusobno razmene informacije o kandidatima koje mogu da podrže.

Prethodno, ruski regulator za internet blokirao je pristup veb lokaciji za pametno glasanje i zatražio od Gugla i Epla da uklone „Navalni“ iz svojih onlajn prodavnica. Kompanije to prvobitno nisu učinile, što je izazvalo nove optužbe o američkom mešanju u ruske izbore. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova tvrdila je, ne nudeći dokaze, da je pametno glasanje povezano sa Pentagonom.

O kakvoj aplikaciji je reč?

Pet saveznika pritvorenog opozicionog lidera predstavili su aplikaciju koja je trebalo da pomogne da u parlament uđe na desetine protivnika Kremlja, piše Njujork Tajms. Oni su se mesecima sastajali na nepoznatoj lokaciji van Rusije, jer su u domovini osuđeni na duge zatvorske kazne, kao i njihov lider.

Ideja, koju Navaljni naziva pametnim glasanjem, bila je da se spoje opoziciono nastrojeni glasači oko jednog konkretnog kandidata koji se kandiduje protiv Putinove stranke Jedinstvena Rusija u svakom od 225 izbornih okruga u zemlji. Taj kandidat bi mogao biti liberal, nacionalista ili staljinista, ali bitno je da je opozicija.

Pre nego što izađu na izbore, glasači će u aplikaciju unositi svoju adresu koja će im zatim odgovariti imenom kandidata iz njihove izborne jedinice za kojeg treba da glasaju.

„Želimo da što veći broj političara koji nisu bliski Kremlju uđe u parlamente, uključujući i regionalne“, rekao je u telefonskom intervjuu Ruslan Šavedinov, jedan od saveznika Navaljnog koji radi na ovoj aplikaciji.

„To će, u svakom slučaju, stvoriti turbulencije u sistemu, što je za nas veoma, veoma važno“, dodao je.

„Ako pametnim glasanjem dobijete ime kandidata i izađete na izbore, postaćete 1.000 odsto uticajniji i moćniji od one svoje verzije koja se žali i ne radi ništa. Zar ne želite da pokušate i postanete bolja verzija sebe”, napisao je Navaljni u pismu iz zatvora objavljenom u sredu, moleći svoje pristalice da glasaju.

U Britaniji nije uspelo

Slična taktička strategija glasanja već je pokušavana, ali bezuspešno. Protivnici Bregzita koristili su je na britanskim parlamentarnim izborima 2019. godine. Nisu uspeli, jer je Laburistička partija pretrpela najgori poraz u poslednjih nekoliko decenija od konzervativaca.

Međutim, Rusija je daleko drugačiji slučaj. Njena nominalna demokratija nije slobodna i poštena, ali Kremlj i dalje održava legitimitet održavanjem izbora na kojima učestvuje niz dosadnih stranaka, koje služe da oduzmu glasove evetualnoj opoziciji. Navaljnijeva strategija, prvi put regionalno primenjena 2019. godine, nastoji da okrene taj sistem „upravljane demokratije“ protiv Putina.

Rejting Navalnijog u Rusiji ipak je dosta nizak. U junu je imao svega 14 odsto podrške, ali vlasti se plaše pritisaka njegovog tima.

Grigorij Golosov, politikolog sa Evropskog univerziteta u Sankt Peterburgu koji je studirao izborne sisteme, kaže da Kremlj ima dobar razlog za nervozu. Čak i državni anketar, VTsIOM, izveštava da je podrška Jedinstvenoj Rusiji pala na 29 sa oko 40 odsto uoči izbora 2016. godine.

S obzirom na to da je za jednomandatne okruge Rusije potrebna samo prosta većina za pobedu, nekoliko dodatnih procentnih poena generisanih pametnim glasanjem moglo bi da bude dovoljno da izazivač prođe pored Jedinstvene Rusije i uđe u Dumu.

Naravno, pojam uspeha je relativan. Jedinstvena Rusija će gotovo sigurno zadržati većinu u donjem domu parlamenta, Dumi, jer je polovina od 450 poslaničkih mesta raspoređena po partijskoj listi. Vladajuća stranka će sigurno dobiti najviše glasova, a ruski izbori su prepuni prevara.

Za sada su glavne opozicione stranke u parlamentu, komunisti i nacionalisti, uglavnom bili lojalni Putinu, ali to bi se moglo promeniti.

„Ako bi iz nekog razloga u Rusiji počele ozbiljnije političke komplikacije, onda kontrola parlamenta postala kritična. Ako Kremlj oslabi u očima opozicionih stranaka, oni će početi da deluju u svom interesu“, rekao je Golosov.

Saradnici Navaljnog kažu da su mesecima analizirali svaki savezni izborni okrug. To je radio tim od petoro analitičara koji predvode projekat: Ruslan Šavedinov, dugogodišnji načelnik Navaljnovog štaba, Leonid Volkov i njihova prijatelja. Šavedinov je rekao kako su konsultovali podatke javnog mnjenja, desetine regionalnih stručnjaka i izveštaje sa terena kako bi pronašli osobu koja ima najbolju šansu da pobedi kandidata Jedinstvene Rusije u svakoj od izbornih jedinica.

Oni takođe ukazuju na izbore za Gradsku dumu u Moskvi 2019. godine, na kojima je pobedilo 20 kandidata koje je izabrao tim Navaljnog, čime je broj članova Jedinstvene Rusije u zakonodavnom telu smanjen sa 38 na 25, od ukupno 45 mesta.

Šavedinov je pobegao je iz Rusije ranije ove godine. Prošlu godinu proveo je u, kako opisuje, egzilu, pritvoren i poslat na godinu dana obaveznog služenja vojnog roka na udaljenom ostrvu u Severnom ledenom okeanu. Sada je u inostranstvu i vodi nedeljne Jutjub emisije sa Volkovom koje imaju za cilj da mobilišu podršku strategiji pametnog glasanja.

Navaljnov tim je u sredu objavio imena 1.234 saveznika i regionalne preporuke za glasanje. To je učinjeno dva dana pre početka izbora kako bi sprečio da se njihova imena budu uklonjena sa glasačkih listića. Za one koji su instalirali „Navaljni“ na svoje pametne telefone, vest je stigla putem puš obaveštenja.

„Vaši kandidati su u aplikaciji. Otvorite, pogledajte i glasajte”, pisalo je.

Više od polovine kandidata Dume koje je tim podržao bili su komunisti, iako je lider stranke, Genadij Zjuganov, ove godine nazvao Navaljnog „izdajnikom koji je zapalio državu“.

(SB)