Sport 27.11.2022.

Navijači Katara sa spornom zastavom (FOTO)

ČITANJE: 1 minuta

Veliki broj navijača iz Srbije nalazi se u Dohi, gdje bodre državni tim na Mundijalu.

Srbija je u Kataru odigrala jedan meč do sada, poražena je od Brazila (2:0), ali je tokom čitavog susreta imala bučnu podršku sa tribina tamošnjeg najvećeg stadiona, Lusaila. Uoči susreta nastala je i fotografija, koja je sada postala hit na društvenim mrežama, prenosi Srpskainfo.

Na njoj su srpski navijač i četvorica domaćih, a u rukama zastava koja je za Svjetsku kuću fudbala (FIFA) sporna. Naime, reč je o zastavi na kojoj je teritorija Kosova i Metohije, a preko njega grb Srbije i poruka da “Nema predaje”. Isti slogan podrške o čuvanju teritorijalnog integriteta zemlje imao je i srpski navijač na majici.

Iako bi trebalo da ova zastava bude tretirana kao i sve druge, zapravo nije tako. Naime, FIFA je pokrenula disciplinskii postupak protiv Srbije, nakon što je svjetlost dana ugledala fotografija iz prazne svlačionice Orlova, u kojoj je bila istaknuta ova zastava.

Slučaj je otvoren na osnovu 11. člana pravilnika FIFA i člana četiri pravilnika na Svjetskom prvenstvu, a koji se bave uvredljivim gestovima, znakovima i riječima, kao i korišćenjem sportskih događaja za promociju stvari koje nisu u vezu sa tim. Za sada nije poznato kada će i kakva biti odluka upravljajućeg tijela.