Vijesti 22.01.2016.

Nazire se rješenje za problem crkve u Boriku: Odluka o lokaciji početkom ljeta

ČITANJE: 3 minute
banja-luka-crkva-borik
Grad je odlučio da pokrene javnu nabavku i izabere projektantsku kuću koja će uraditi analizu i valorizaciju potencijalnih, najpovoljnijih lokacija za izgradnju pravoslavnog hrama s parohijskim domom u MZ Borik, potvrdila je Pressu načelnica Odjeljenja za prostorno uređenje Sanela Kecman.

Nije poznato koliko će javna nabavka trajati, ali je rok za izradu analize 45 dana. Kecmanova je uvjerena da će procedura biti ubrzana, te da bi odgovor trebalo da bude poznat najkasnije do ljeta ove godine.

Analiza, pa lokacija

– Na ovo smo se odlučili upravo zbog reakcija građana. Ova analiza je svakako trebalo da prethodi izmjeni regulacionog plana, ali mislim da nikad nije kasno da to bude urađeno. Tek nakon dostavljanja ovog elaborata grad će preduzeti daljnje korake i odgovoriće na pitanje šta dalje – rekla je Kecmanova za naš list.

Podsjećamo, Srpska pravoslavna crkva podnijela je zahtjev za izmjenu Regulacionog plana naselja Borik, kojim traže izgradnju crkve na zelenoj površini i dječjem igralištu u ovom naselju. To je izazvalo negodovanje pojedinih građana, ali ne zbog izgradnje crkve, već zbog izbora lokacije. Održana je i javna rasprava na kojoj su građani iznijeli svoje stavove i zatražili da bude određena druga lokacija za izgradnju pravoslavnog hrama s parohijskim domom, te da se ne dira omiljeno dječje mjesto za sankanje, ali i zelena površina u ovoj “gusto naseljenoj betonskoj mjesnoj zajednici”.

Građani su tokom avgusta prošle godine bilježili svoje primjedbe i prijedloge u knjigu primjedbi, u septembru je održana pomenuta javna rasprava, a „Građanska inicijativa za Borik” sredinom novembra predala je Skupštini grada peticiju sa više od 5.000 potpisa, a kojom traže donošenje odluke o stavljanju van snage prethodne odluka Skupštine grada o izradi izmjena dijela spornog regulacionog plana. Prijedlog je odbijen, ali to je izgleda natjeralo predstavnike grada da konačno krenu u izradu analize, koja je trebalo da prethodi cijeloj ovoj priči.

Čeka se odgovor SPC

U “Građanskoj inicijativi za Borik” ističu da i dalje nisu dobili odgovor od Njegovog preosveštenstva vladike banjalučkog Jefrema na njihovu molbu za sastanak, na kojem bi dobili zvaničan stav SPC o ovom pitanju, ali da će naredne sedmice uputiti još jednom molbu za sastanak.

Sanda Vukojević, članica Inicijativnog odbora „Građanske inicijative”, rekla je za Press da stanovnici užeg područja obuhvata plana već imaju na raspolaganju tri vjerska objekta (Crkva Rođenja Presvete Bogorodice – Rebrovačka crkva, Crkva Svete Trojice i Hram Hrista Spasitelja) u krugu od jednog kilometra, od kojih je jedan u MZ Borik, ali i da su prema postojećim regulacionim planovima već dodijeljene lokacije za izgradnju još dvije crkve u ovoj MZ, koje još nisu napravljene.

– Nadamo se da će ova javna nabavka zaista biti javna. Pratićemo dešavanja i nadamo se da će u okviru ove analize biti urađena i anketa sa stanovnicima Borika. Uz to, želimo da javnosti bude dostupan i sadržaj zahtjeva koji je Banjalučka eparhija podnijela Gradskoj upravi, odnosno interesuju nas njihovi argumenti – kaže Vukojevićeva.

Ona dodaje da je svjesna da bi mogli izgubiti igralište, a na pitanje kako će „Građanska inicijativa” reagovati ako se to dogodi, kratko je dodala da to neće biti dobro.

(Press)