Politika 27.02.2018.

NDP: Nadležni da spriječe gašenje Fabrike duvana Banjaluka

ČITANJE: 2 minute

NDP je upozorio nadležne u Republici Srpskoj na očiglednu štetu koja bi nastala ukoliko bi došlo do gašenja Fabrike duvana Banjaluka.

U NDP-u smatraju nedopustivim da Vlada i nadležno ministarstvo ostanu pasivni o pitanju najave gašenja Fabrike duvana Banjaluka, jedine fabrike duvana u Republici Srpskoj.

Gašenjem fabrike, kako navode, bili bi ugroženi i mnogobrojni proizvođači duvana u Republici Srpskoj, a ova grana privrede, kao jedna od najprofitabilnijih, dovedena pred nestanak.

U NDP-u smatraju da se ovo preduzeće sistemski uništava već duže od decenije i izražavaju sumnju da se iza svega “kriju izvitoperene namjere beskrupoloznih pojedinaca da ovu fabriku ciljano ugase, da bi je potom i srušili, a na atraktivnom zemljištu kruga Fabrike sagradili zgrade i poslovne prostore”.

NDP osuđuje i ignorantski stav nadležnih prema sindikalnoj organizaciji Fabrike duvana, koja se već u nekoliko navrata obraćala Vladi i drugim institucijama, ukazujući na sve lošiji položaj radnika i nedomaćinsko poslovanje trenutnih vlasnika.

U NDP-u smatraju da Vlada ne treba da dopusti da se ova fabrika ugasi na jubilej od 130 godina njenog rada.

Radnici Fabrike duvana Banjaluka traže da Fabrika bude sačuvana, a ne zatvorena, te pronađen novi investitor koji bi nastavio djelatnost.

Povodom najave vlasnika “Bulgartabaka” o gašenju Fabrike duvana Banjaluka danas će u Banjaluci u Ministarstvu poljoprivrede biti održan sastanak na koji su pozvani predstavnici vlasnika, Vlade Srpske, Saveza sindikata Srpske i Sindikata fabrike.

Vlada Republike Srpske potpisala je 9. aprila 2013. godine memorandum o razumijevanju sa kompanijom “Bulgartabak”, kojim se ova kompanija obavezala da će u naredne tri godine zadržati postojeći broj radnika, investirati u modernizaciju fabrike i početi sa radom prepoznatljivih brendova.

Bugarska kompanija “Bulgartabak” kupila je 2013. godine većinski paket od 55 odsto akcija Fabrike duvana Banjaluka od laktaške firme “Antonić trejd” za 4,5 miliona KM.

Bugarski holding je u međuvremenu povećao svoj udio na 90 odsto, da bi prošle godine otkupio i preostale akcije, te na taj način postao stoodstotni vlasnik Fabrike duvana Banjaluka.

(Srna)