Vijesti 01.10.2018.

NE BIRAJU Na meti lopova sve češće ovce, koze, pa i konji

ČITANJE: 2 minute

Lopovi u RS kradu razne vrste domaćih životinja, od sitnijih, poput koza i ovaca, do većih grla, uključujući krave, pa i konje.

Tokom prošle godine ukradeno je 178 životinja, od čega dva psa, dva teleta i tri krave, jedan konj, šest koza, 61 jagnje i 103 ovce.

“U trenutku krađe životinje su se najčešće nalazile u pomoćnim objektima (štalama), dvorištima kuća, kao i na pašnjacima”, kazali su iz MUP-a RS.

Na području Policijske uprave Banjaluka “nestalo” je 91 grlo stoke, od čega 49 ovaca, 41 jagnje i jedno tele. Te krađe zabilježene su na području više opština, poput Kneževa, Prnjavora i Laktaša.

Na području Policijske uprave Zvornik lani su ukradena dva psa, jedno tele i 20 jagnjadi. Prijave su evidentirane u Zvorniku, Bratuncu, Srebrenici, Kozluku i Šekovićima. Psi su ukradeni iz dvorišta kuća, dok su ostale životinje ukradene iz štala.

Kada je riječ o Policijskoj upravi Gradiška, evidentiran je samo jedan slučaj krađe, kada je odvezeno 15 ovaca.

“Ta krađa izvršena je u mjestu Kladari, opština Srbac, a ovce su bile na ispaši na njivi”, rekao je naš sagovornik.

Zanimljivo je da na području Policijske uprave Trebinje prošle godine nije bio nijedan slučaj krađe životinja, što znači da nisu nestajali ni stoka, ni kućni ljubimci. Takvih krađa, kako nam je potvrđeno, nije bilo ni na području policijskih uprava Foča i Istočno Sarajevo.

Domaće životinje na našim područjima oduvijek su bile primamljiv plijen za lopove, a u proteklih nekoliko godina zabilježeni su vrlo zanimljivi primjeri.

Tako je 2015. godine jedan Teslićanin bio osumnjičen da je u okolini te opštine čobaninu ukrao magarca.

Izvor blizak istrazi ispričao je tada da je osumnjičeni, upravljajući kamionom TAM, na lokalnom putu naišao na stado ovaca uz koje je išao magarac.

“Magarac je zaostao iza stada jer je pasao travu. Vozač kamiona je vidio da u blizini nema čobanina, parkirao je svoj ‘tamić’, uveo životinju ispod cerade i odvezao je svojoj kući”, rekao je policijski izvor te dodao da je ukradena životinja ubrzo i pronađena.

UKRADENO

1 konj

2 psa

2 teleta

3 krave

6 koza

61 jagnje

103 ovce

(Nezavisne)