Vijesti 28.11.2018.

NE ČEKAJ Besplatno i anonimno testiranje na HIV virus u UKC-u

ČITANJE: 1 minuta

Klinika za infektivne bolesti UKC RS 30. novembra 2018. godine organizuje besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje za sve zainteresovane građane na virus HIV-a, te će sena ovaj način obilježiti Dan borbe protiv HIV/AIDS-a.

Testiranje će se vršiti brzim, rapid testovima. Svi zainteresovani građani na testiranje mogu doći u Savjetovalište Klinike za infektivne bolesti – prizemlje, ambulanta broj 47 od 07:00 do 19:00 časova.

Medicinsko osoblje Klinike za infektivne bolesti nizom aktivnosti obilježiće Dan borbe protiv HIV/AIDS-a s ciljem smanjenja stigme i diskriminacije oboljelih od ove bolesti. Taj dan, mobilna ekipa medicinskog osoblja iz Klinike za infektivne bolesti organizovaće besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje studenata u studentskom domu – Paviljon IV. Takođe, biće organizovana predavanja za studente medicine kao i podjela kondoma učenicima srednje medicinske škole koji taj dan budu imali praktičnu nastavu u Klinici.

Prema podacima UNAIDS Global Report-a u svijetu 34 miliona ljudi živi sa HIV-om, 2,5 miliona je novoinficiranih, a 1,7 miliona oboljelih je umrlo od AIDS-a i drugih bolesti povezanih sa HIV- om. Na osnovu dostavljenih prijava i analize podataka u Republici Srpskoj do sada je registrovano ukupno 122 oboljelih osoba od HIV/AIDS-a. Od ukupnog brojaregistrovanih, u 2018 godini prijavljeno je ukupno 9 novih slučajeva, od toga 6 HIV+ i 3 oboljela od AIDS-a. Prema polnoj strukturi, 7 su muškog pola, a 2 oboljela su ženskog pola. Od ukupnog broja novootkrivenih 7 su autohtoni, a 2 su importovani slučajevi.

U Republici Srpskoj se u sklopu redovnih aktivnosti u kontinuitetu provodi epidemiološki nadzor, nadzor i liječenje osoba sa HIV/AIDS-om, a posebna pažnja se posvećuje ranom otkrivanju inficiranih virusom HIV-a. Od posljedica AIDS-a u Republici Srpskoj do sada je umrlo 20 oboljelih osoba.