Vijesti 16.08.2016.

Ne čiste dimnjake i po pet godina

ČITANJE: 2 minute

Iako je čišćenje dimnjaka obavezno, mnogi građani ga iz različitih razloga izbjegavaju, čime su njihovi domovi nerijetko ugroženi.

Dimnjačar Zvonko Kovačević kazao nam je da je u odnosu na prošlu godinu sezona čišćenja dimnjaka počela već sad, ali da je i dalje mali broj onih koji redovno čiste svoje dimnjake.

“Ljudi su već počeli zvati, što bi trebalo da bude i inače, ali imali smo slučajeva gdje su dimnjaci čišćeni jednom u pet godina, a trebalo bi da se čiste barem jednom u toku godine”, rekao je Kovačević.

dimnjacar

Prema njegovim riječima, cijena usluge dimnjačara kreće se oko 20 maraka i istakao je da to i nije velika cifra kada se uzme u obzir da se na taj način sprečava rizik od požara i mnogo veće štete.

“Ako peći i šporeti ne griju dobro, a vatra ne gori kako treba, to je jedan od prvih znakova da su se nakupili smola i čađ, i tada je dimnjak spreman za čišćenje”, ističe on.

Milenko Šajić, portparol Gradske uprave, kazao je za “Nezavisne” da je od početka godine Komunalna policija izvršila 68 kontrola, a u prošloj godini su izvršili 260 nadzora nad Odlukom o dimnjačarskoj djelatnosti.

“Vlasnici i korisnici objekata prilikom vršenja nadzora budu upozoreni na obavezu čišćenja dimnjaka, nakon čega dostavljaju potvrdu o izvršenom čišćenju dimnjaka i dimovodnih kanala”, rekao je on.

Istakao je da su svim slučajevima naložene mjere izvršene, tako da nije bilo izdavanja prekršajnih naloga.

“Propisane kazne prema Odluci o dimnjačarskoj djelatnosti za pravna lica iznose od 500 do 7.000 KM, za odgovorna lica iznose od 200 do 1.800 KM, za samostalnog privrednika od 200 do 1.000 KM, a za fizičko lice od 100 do 600 KM”, naglasio je Šajić.

Inače, nakon čišćenja dimnjaka davalac usluge obavezan je da korisniku izda potvrdu.

(nezavisne.com)