Vijesti 14.10.2022.

NE FEMICIDU: Banjalučanke se na Trgu Krajine pridružile protestima širom BiH

ČITANJE: 3 minute

Zbog ozbiljnosti problema femicida širom Bosne i Hercegovine danas se održavaju protesti koji su počeli u 15 časova.

“Naš bol je vaš sram”, slogan je pod kojim je počeo protest na Trgu Krajine u Banjaluci, odakle će se reći glasno “NE” femicidu.

Neposredan povod za protest je ubistvo žene u Bihaću.

“Nije žena kriva što je udarana, silovana ili ubijena”, kazala je jedna učesnica protesta iz Banjaluke.

Dodaje da žene više neće sutjeti.

“Ovo su naša tijela i naši životi, ne može to niko oduzeti”, kazala je ona.

Dodaje kako žene neće više živjeti u strahu i u tišini.

“Drago mi je da su se ljudi okupili u velikom broju i da su zastale i žene sa djecom, a i muškarci, s obzirom da nemamo organizatora”, kazala je Milica Pralica za “Nezavisne”.

Kako ona dodaje, neće se odustati od cilja te moraju biti jake i uporne da se da bi se promjenio i promjenio zakon, tačnije kako bi se uveo femicid kao posebna kategorija.

Gorica Ivić iz Fondacije Udružene žene Banjaluka rekla je novinarima da je ovo više spontano okupljanje, nije ovo neki organizovani protest.

“Želimo da nadležni urade sve što je u njihovoj moći da se ovakve situacije ne dešavaju. Promjena svijesti kod opšte populacije je najveći izazov. Sada tokom protesta prolaznik je dobacio ‘Da se ljepše ponašala ne bi joj se to desilo'”, rekla je Ivićeva.

FOTO: OŠTRA NULA

Insititucije ne broje femicid, a u toku ove godine ubijeno je osam žena, 2021. devet, što je za oko 20 odsto više ubistava, kazala je Ivićeva.

Cilj protesta je da institucije shvate važnost promjene zakona i uvođenje femicida kao posebne kategorije zločina i takođe da nadležni shvate važnost prevencije nasilja.

Nema zvaničnog organizatora, a protesti se održavaju širom BiH u Bihaću, Tuzli, Banjaluci, Gračanici, Zenici, Sarajevu, Stocu, Mostaru, Konjicu, Goraždu, Kaknju, Bugojnu, Prijedoru, Brčkom, Bijeljini, Sanskom Mostu, Bosanskoj Krupi, Gradačcu i Tešnju.

Povod za organiziranje ovakvih događaja su ubistva žena, koje su počinili njihovi partneri, a koja su se nedavno desila u različitim dijelovima BiH (Bihać i Kakanj), saopšteno je iz Centra ženskih prava.

Žene Goražda danas su se pridružile protestima koji su organizovani širom BiH. Sa skupa održanog na Trgu branilaca grada poručile su “Nijedna više”, uz poziv svim sugrađanima da se solidarišu sa majkama, suprugama, kćerkama i svim ženama.

“Mi žene Bosne i Hercegovine, ujedinjene i solidarne kažemo ‘Nijedna više’. Ove sedmice ubijena je još jedna žena u Bihaću. Njen ubojica nije odmah uhvaćen. Prema nezvaničnim i nepotpunim statistikama, od 2017. godine ubijeno je više od šezdeset žena. Nije se desila porodična tragedija već ubistvo”, poručeno je sa protesta.

Naglašena je činjenica da su blage kazne za počinitelje nasilja, posebno u manjim sredinama kao što je Goražde, gdje se svi poznaju što, kako ističu, utiče i na neke sudske presude što se nikako ne bi smjelo dešavati.

Podsjećamo, Enes Odobašić iz Bihaća u utorak je zadavio suprugu i ostavio je njihovo maloljetno dijete bez majke, a potom je u četvrtak pronađen obješen, prenose Nezavisne.

(SB)

Oznake: Milica Pralica