Magazin 01.09.2015.

Ne možete da se razbudite? Ovaj savjet će vam pomoći

ČITANJE: 1 minuta
budjenje

Plesanje, slušanje muzike i izlazak na dnevno svjetlo neki su od savjeta da se razbudimo, ali začuđujući je onaj: gledajte video-snimke na kojima su mačke.

Ovaj scenario već znate: odradili ste dobar dio posla, a oko podneva vam je glava teška kao kamen i počinje da vam se spava…

Niste jedini, ni približno.

Većina nas u to vrijeme poseže za svojom drugom doze kafe s nadom da će nas ubrzo trgnuti i vratiti na radne staze.

I ta druga, popodnevna doza kofeina može uticati na noćno spavanje, pa su hemičari krenuli u potragu za rješenjem koje bi iz kombinacije izbacilo kafu, a omogućilo podizanje energije u vrijeme kad nas hvati dnevna pospanost. I došli su do, u najmanju ruku rečeno, zanimljivih rezultata.

Plesanje, slušanje muzike i izlazak na dnevno svjetlo neka su od rješenja za razbuđivanje, ali čudi onaj: gledajte video-snimke na kojima su mačke.

Kako tvrde iz Američkog društva hemičara, gledanje smješnih video -snimaka s mačkama može brzo poboljšati raspoloženje i razbuditi nas.

Vašem šefu sigurno neće biti drago da gledate šaljive video-snimke u radno vrijeme, ali svakako će pomoći da prije postanete produktivni.

Na ovaj način će vam se povećati nivo oksitocina (hormona sreće) u organizmu i sniziti nivo kortizola (hormona stresa), što će vam na kraju povećati koncentraciju.

Potrebno je i piti dovoljno vode kako bi se održala hidratacija organizma, jer nakon što tijelo izgubi već i jedan odsto tečnosti, to utiče i na fizičko i psihičko stanje organizma.

(Večernji.hr)