Politika 23.07.2020.

NE ODGOVARA IM 20. DECEMBAR: Hrvati ne prihvataju odluku CIK-a o datumu izbora u Mostaru

ČITANJE: 1 minuta

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine putem saopštenja je poručio da odbacuje Odluku Centralne izborne komisije BiH o izdvojenom održavanju lokalnih izbora u Gradu Mostaru 20. decembra 2020. godine. Za HNS ona je neprihvatljiva i diskriminirajuća.

“Navedena odluka, koja dolazi u svjetlu socio-ekonomskih, zdravstvenih i političkih izazova, ciljano ugrožava stabilizirajuće iskorake obuhvaćene Sporazumima o izborima u Mostaru, koji su potpisani s potporom međunarodnih partnera – predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, Europske unije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Ureda visokog predstavnika i OSCE Misije u BiH. Sastavni dio Sporazuma obuhvaća održavanje lokalnih izbora u Gradu Mostaru zajedno s lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini 2020. godine”, saopšteno je iz HNS-a, prenosi N1.

“Produbljivanje izborne nejednakosti, vršenje opstrukcije napretka te kršenje zakonskih procedura koje SIP BiH kontinuirano demonstrira nedvojbeno ukazuje na rastuću eroziju demokratskih standarda te na planirani nastavak razaranja europskoga puta Bosne i Hercegovine”, saopšteno je.

HNS navodi da Grad Mostar “ne smije biti žrtva nelegalnog i nelegitimnog SIP-a koji svojim nezakonitim djelovanjem otvoreno diskriminira žitelje Grada Mostara, pokušavajući od Mostara napraviti grad slučaj.”

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine reafirmira apsolutnu posvećenost najvišim europskim standardima te izgradnji suvremenoga društva koje prepoznaje, štiti i uvažava zakonske okvire te jednakost i prioritete žitelja BiH, zaključuju u saopštenju dostavljenom medijima.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je odlučila da raspiše lokalne izbore u Mostaru koji će biti održani 20. decembra 2020, kazao je u četvrtak predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar.

Bakalar je podsjetio kako je danas krajnji rok, 150. dan, kada se po zakonu moraju raspisati izbori.

(SB/banjaluka.net)

Oznake: CIK, HNS BiH, Izbori, Mostar