Vijesti 14.05.2016.

Ne stišava se nezadovoljstvo Banjalučana: Pomjeranje zona povećalo cijene poreza

ČITANJE: 3 minute
banjaluka
Da imamo izgrađenu kanalizaciju, most i put ne bismo se bunili što nam je porez na nepokretnu imovinu povećan, ali pošto ništa od toga nemamo, morali smo se požaliti Gradskoj upravi.

Ovim riječima je u izjavi za “Nezavisne” zbog povećanih cijena poreza na nepokretnosti nezadovoljstvo iskazao Nebojša Tojagić, predsjednik Savjeta banjalučke mjesne zajednice Priječani, koji traži da se porez na nepokretnosti vrati na staru cijenu.

Iz Savjeta mjesne zajednice Priječani tvrde da je sva nepokretna imovina mještana tog naselja sa šeste zone prebačena u četvrtu, a porez na nepokretnu imovinu uvećan za 67 do čak 100 odsto. Da je pozadina ovog problema, na koji se žali veći broj Banjalučana, posljedica pomjeranja gradskih zona potvrdili su i nadležni.

Budimir Balaban, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, napominje da je pomjeranje zona, a što je usvojila i Skupština, dovelo do povećanja cijene ove vrste obaveze. Da su se problemi pojavili on ne spori.

“Mi ćemo sad pažljivo sagledati kakve su posljedice i vjerovatno u narednim danima vidjeti kako ćemo reagovati. Mi nismo mogli da sve sagledamo, a sada vidimo da u primjeni postoje određeni problemi i insistiraćemo na tome da se oni izanaliziraju i pokušaju korigovati”, obećao je Balaban.

I Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, komentarišući situaciju u vezi sa većim računima za porez na nepokretnosti, rekao je da će iduće sedmice ići na sastanak u Poresku upravu RS, te da građani pojedinačno treba da idu sa žalbama prema rješenjima.

Po riječima Gavranovića, i njemu lično se, prema evidencijama, pojavila zemlja koja se vodi u užem centru, a da se, u stvari, to zemljište nalazi u Dragočaju.

I iz Poreske uprave RS kažu da oni ne stoje iza promjene cjenovnika. Pojašnjavaju da je novi Zakon o porezu na nepokretnosti, koji je u primjeni od 1. januara, obavezao skupštine opština i gradova da im dostave odluku o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama na svojoj teritoriji i odluku o visini stope poreza na nepokretnosti.

“Poreska uprava RS nije mijenjala koeficijente od 2012. godine, tako da se svaka izmjena u visini poreza na nepokretnost za ovu godinu za konkretnu nekretninu može pripisati ili promjeni poreske stope ili visini vrijednosti nepokretnosti po zonama, a što je u nadležnosti opština i gradova čiji je ovo i prihod u cjelosti”, ističu iz Poreske uprave RS.

Građani Šamca nemaju probleme u kakvim su se našli Banjalučani jer se lokalna vlast odlučila na mudar korak: obaveze za prvu i drugu zonu izjednačili su sa obavezama za treću zonu, čime su i računi za prve dvije zone smanjeni. Gradska kasa, ipak, neće ostati siromašnija.

“Time je porasla naplata ove vrste poreza. Inače, kod nas je 84 odsto površine u ruralnim područjima, gdje nema zona, a u preostalih 16 odsto došlo je do blage promjene na dolje, što će dovesti do veće naplate i obezbijediće više sredstava”, kaže Savo Minić, načelnik opštine Šamac, koji je i predsjednik Nadzornog odbora Saveza opština i gradova RS.

(Nezavisne)