Vijesti 30.06.2016.

Ne tjeraju mak na konac: Maloljetnici lako do alkohola

ČITANJE: 2 minute

Uprkos zakonskoj zabrani, maloljetnici u RS često bez ikakvih provjera i problema u prodavnicama kupuju alkoholna pića.

Bilo da je riječ o nekoj manjoj radnji ili tržnom centru, golobradi dječaci bez po muke dolaze do željene robe – najčešće dvolitarskog piva koje je i najjeftinije. To najbolje potvrđuju scene iz parkova u kojima se grupice omladinaca, koji su u najboljem slučaju negdje na sredini školovanja, do sitnih sati “druže” uz pivo, a ponekad i neko žešće piće.

U pojedinim trgovinama priznaju da uvijek ne “tjeraju mak na konac”, odnosno, da ne provjeravaju svakog kupca za kojeg posumnjaju da nema 18 godina.

– Naravno da ne bih prodala pivo grupici djece od, na primer, 12 godina. Međutim, nisam u prilici da provjeravam svakog za kog posumnjam da nije punoljetan. Do sada u ovom pogledu nismo imali problema sa inspekcijom – kaže jedna trgovkinja.

U Inspektoratu RS ističu da nemaju baš puno prostora za djelovanje, jer se prekršaj prodaje alkohola i duvana maloletnicima može utvrditi samo ako je inspektor neposredno prisutan na licu mjesta.

Zato ne čudi što u okviru 700 kontrola prodaje alkoholnih pića maloljetnicima obavljenih ove godine, nisu utvrđene nepravilnosti.

– Zakon zabranjuje prodaju i poklanjanje alkohola maloljetnicima, a svjedoci smo da sami roditelji na kućnim proslavama djeci omogućavaju konzumiranje alkohola – kaže viši saradnik za odnose s javnošću Dušanka Makivić.

Dodaje da, takođe, nisu rijetke situacije da punoljetna lica, odnosno prijatelji, poznanici ili prolaznici, kupuju alkoholna pića u ime maloljetnika.

– Rješavanje ovog problema je dug i kompleksan proces, koji zahtjeva sistemsko i koordinisano djelovanje na prvom mjestu porodice i vaspitno-obrazovnih institucija, preko medija, pa sve do kontrolnih organa – naglašava Makivićeva.

Savjesni poštuju zakon

U Asocijaciji samostalnih trgovačkih radnji Banjaluka kažu da pravi poslodavci od trgovaca zahtjevaju da maloljetnicima ne smiju da prodaju alkoholna pića.

– Na trgovcu je da procijeni da li je mušterija punoljetna i da, ako sumnja, zatraži ličnu kartu. Međutim, činjenica je da mladi ponekad znaju da se “prošvercuju” i kupe piće ili, ako već budu vraćeni, nađu nekog starijeg među njima da to obavi – ističe predsjednik ove asocijacije Bogdan Marjanović.

(Blic)