Vijesti 22.06.2016.

Ne žale novac da ojačaju znanje

ČITANJE: 2 minute

Većina fakulteta u RS ovih dana organizuje nastavu za buduće brucoše koji se žele pripremiti za polaganje prijemnih ispita, a da bi utvrdili znanje koje će ih lakše dovesti do željenog indeksa moraju da izdvoje od 40 do 120 maraka.

Termini i rasporedi predavanja već su istaknuti na oglasnim tablama i sajtovima visokoškolskih ustanova, pa svršeni srednjoškolci ne moraju lutati.

Nastava se odvija u grupama, a drže je profesori ili asistenti sa fakulteta. Mnogi budući studenti vjeruju da se ova investicija isplati, pa je na većini fakulteta velika zainteresovanost za pripremne časove.

Jedan od rijetkih fakulteta na kojem je pripremna nastava besplatna, jeste Mašinski u Banjaluci. Na njemu će časovi iz matematike biti organizovani do 25. juna.

Sa druge strane, utvrđivanje znanja iz matematike na banjalučkom Elektrotehničkom fakultetu košta 120 maraka.

– Pripreme za prijemni počele su 18. juna i traju do sutra. Svi kandidati dobili su i odgovarajuću zbirka zadataka – rekli su na ovom fakultetu.

Svi koji su odlučili da upišu neki od studijskih programa na banjalučkom Tehnološkom fakultetu mogu se pripremiti za prijemni, ali uz cijenu od 50 maraka.

– Časovi iz matematike i fizike, organizovani su svakim radnim danom od 13. juna do 24. juna – rekli su na ovom fakultetu.

Da bi budućim brucošima olakšali upis, pobrinuli su se i na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci. Predavanja su organizovali 17. juna i to iz srpskog jezika, sociologije i istorije.

– Cijena kursa pripremne nastave bila je 50 maraka, a uz nju su kandidati dobili i informator o prijemnom ispitu – poručili su sa Fakulteta političkih nauka.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić kaže da svi tehnički fakulteti tog Univerziteta organizuju pripremnu nastavu, a cijene su od 40 do 100 KM.

– Na ETF-u pet dana pripremne nastave košta 40 maraka, dok je na Saobraćajnom fakultetu 100 maraka –  istakao je Grujić.

Prijemni ispiti će biti organizovani 27. juna, zbog čega se budući studenti užurbano spremaju.

Trema je, kako kažu, poželjna, ali u manjim količinama. Međutim, oni koji iz srednjih škola sa sobom nose odlično znanje ne treba strahovati, jer je ono ipak, presudno u trci za željenim indeksom.

Instrukcije

Osim pripremne nastave koja je organizovana na fakultetima, mladi koji nisu sigurni u svoje znanje mogu platiti i instrukcije. Časovi koji koštaju od 15 do 20 maraka nude se u raznim oglasima, a nastavnici i profesori pomoć i savjete daju iz gotovo svih predmeta.

(Glas)