Sport 15.01.2020.

Nebojša Grahovac, golman BiH i bivši čuvar mreže Borca, treći po uspješnosti na EP

ČITANJE: 1 minuta

Nebojša Grahovac, golman rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, inače Prijedorčanin koji je od 2001. do 2007. igrao u banjalučkom Borcu, nakon prvog kruga takmičenja na Evropskom prvenstvu, koje se igra u Austriji, Švedskoj i Norveškoj, nalazi se među tri najbolja golmana.

Naime, Grahovac je u tri utakmice grupe “D“ protiv Norveške, Portugala i Francuske upisao 12 odbrana od 30 šuteva koliko je upućeno ka njegovom golu. Njegov procenat uspješnosti iznosi 40 odsto.

Ispred njega po procentu uspješnosti samo su Andreas Palicka iz Švedske i Rodrigo Korales iz Španije. Palicka ima 42 posto odbranjenih udaraca, a Korales 41.

Istina Palicka i Korales su imali više upućenih udaraca na njihov gol. Tako je Šveđanin od 71 upućenog udarca odbranio njih 30, a Španaca je uspio od 61 zaustaviti 25 pokušava protivničkih igrača.

Među deset najboljih golmana prve faze EURO 2020 iz regiona nalazi se još i Hrvat Marin Šego, koji je od 82 udarca zaustavio 29, uz procenat uspješnosti 35 posto. Takvim učinkom Šego je rangiran na devetom mjestu.

(Anadolija)