Svijet 25.05.2023.

NEĆE JE SRUŠITI Austrija odlučila šta će s Hitlerovom rodnom kućom

ČITANJE: 3 minute

Rodna kuća Adolfa Hitlera u austrijskom gradiću Braunauu na Inu biće policijska stanica i obrazovni centar gdje će budući austrijski policajci biti podučavani na temu ljudskih prava, prenose danas austrijski i njemački mediji.

“Rušenje ili muzej ne dolazi u obzir. Policijska stanica i obrazovni centar za policajce je primjerena namjena koja podmiruje moralnu, političku i pravnu dimenziju ovog mjesta”, rekao je istoričar Oliver Rathkolb iz stručne komisije koja se bavila pitanjem namjene zgrade u kojoj je 1889. rođen budući njemački diktator Adolf Hitler.

Adolf Hitler je sa svojom porodicom ovdje živio svega nekoliko mjeseci nakon rođenja. Zgrada u centru mjesta Braunau na Inu, koje se nalazi na samoj granici s Njemačkom, od 2017. je u vlasništvu države.

20 miliona evra za preuređenje

Kuća je oduzeta prijašnjoj vlasnici nakon više pokušaja da se zgrada otkupi, ali nije uspjelo. Nacionalizacija zgrade, kako je tada saopšteno, trebalo bi da spriječi da zgrada postane mjesto okupljanja za neonaciste.

Godinama se u zgradi nalazio socijalni centar za osobe s posebnim potrebama. Na kraju sudskog procesa bivša vlasnica se ipak zadovoljila otkupnom cijenom od 1.5 miliona evra.

Uređenje zgrade i prenamjena u policijsku stanicu bi trebalo da započne ove jeseni i da budu završeni 2025. Procjenjuje se da će prenamjena koštati 20 miliona evra. Komisija je drastičan porast cijene s početno procijenjenih pet miliona objasnila porastom cijena gradnje nakon pandemije kao i dodatnim građevinskim zahvatima koje zahtijeva policijska stanica.

“Austrija ne bježi od odgovornosti”

Odluka da se u rodnoj kući Adolfa Hitlera useli policijska stanica i centar za obrazovanje policajaca na temu ljudskih prava naišla je na kritiku javnosti. U jednom ispitivanju javnog mnjenja većina ispitanih se prije toga založila za to da se u kući formira neka vrsta memorijalnog centra koji bi se suočavao s temom nacionalsocijalizma. Četvrtina ispitanih je priželjkivala rušenje zgrade.

Komisija je odbacila rješenje koje uključuje rušenje obrazlažući to bojazni da bi ovakav čin u svijetu mogao biti protumačen kao “bježanje Austrije od vlastite odgovornosti”.

“Kuća će postati dom za najbrojniju austrijsku instituciju zaštite ljudskih prava, a to je policija”, rekao je član komisije Hermann Feiner za javni servis ORF.

Bezbjednosni aspekt

Prema mišljenju članova komisije, rješenje koje uključuje stacioniranje i školovanje policajaca ispunjava i uslove “bezbjednosnog aspekta” pri čemu se polazi od toga da se ispred policijske stanice neće okupljati sljedbenici 1945. preminulog diktatora.

Kamen s natpisom “Za mir, slobodu i demokratiju – nikada više fašizam – milioni mrtvih upozoravaju”, trebalo bi da ostane na istom mjestu i nakon prenamjene.

U prošlosti je bilo pokušaja da se dokaže kako Hitler nije rođen u Braunauu, nego s druge strane rijeke u njemačkom gradiću Simbahu na Inu gdje je Hitlerov otac Alojz bio zaposlen kao carinski službenik. Jedan njemački istoričar je, prema vlastitim navodima, pronašao dokaze da je Hitler rođen u Simbahu gdje je njegova majka svom suprugu na radno mjesto nosila večeru.