Politika 11.10.2022.

“Nećemo prihvatiti ponavljanje izbora”

ČITANJE: 3 minute

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da politička partija koju predvodi neće prihvatiti ponavljanje izbora, jer bi to bilo urušavanje Republike Srpske.

“Izbornim zakonom BiH je propisano da Centralna izborna komisija (CIK) BiH može da sprovodi samo izbore za nivo BiH, to jest za Parlamentarnu skupštinu i Predsjedništvo. Pozivam ljude da se okupimo oko Republike Srpske, jer je ovo njihov način da predstave Srpsku kao problem”, rekao je novinarima Dodik nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

On kaže da SNSD nema povjerenje u CIK, jer je potpuno politički motivisan, te u funkciji nekih politika urušavanja Republike Srpske.

Dodik je istakao da su rezultati izbora legitimni i legalni, što je potvrdio OEBS i evropski zvaničnici.

“Želim da se obratim svima i poručim da prođemo ovo zajedno. Svi znamo da su izbori prošli fer i pošteno, i to se vidi po ovoj odluci CIK-a koja je nezakonita. SNSD će aktivnosti prilagoditi postojećoj situaciji”, dodao je Dodik.

On je naveo da su objavljeni neki snimci paljenja glasačkih listića, koje je proslijedila BN televizija, što je podmetanje, te da se veoma lako može utvrditi da li je to istina i da će policija sve istražiti.

“Na 51 glasačkom mjestu nisam dobio nijedan glas, a protivkandidat Jelena Trivić (PDP) na 34 mjesta nije imala nijedan glas. Ovo dovoljno govori o tome da je sve samo predmet manipulacije i mi nećemo dozvoliti urušavanje Srpske”, kaže Dodik i ponavlja da je BiH propala zemlja.

On je ocijenio da je očigledna sprega CIK-a i opozicije.

“Mi ćemo odlučiti po svojim zakonima kako ćemo izbore sprovoditi. Pozivamo naše ljude da se okupimo oko Srpske, ovo je cilj da ona bude nestabilna što je nedopustivo. Odluka CIK-a je u funkciji destabilizacije i urušavanja Republike Srpske”, rekao je Dodik.

On smatra da Republika Srpska to mora da razumije i da je ovo krajnja tačka za njenu budućnost.

“Jedino što onda mora da uradi je da se bori za svoju nezavisnost. Na sceni je brutalni napad na Srpsku, a mi ćemo je braniti”, rekao je Dodik.

On tvrdi da su članovi CIK-a BiH izvršioci svojih političkih partija.

“Vidjeli smo da se član CIK-a BiH Vanja Bjelica Prutina prije nekoliko dana sastala s Mirkom Šarovićem (SDS) i dobila uputstva kako da radi. Poznato je i da je predsjedik CIK-a Suad Arnautović antisrbin i sve želi da uradi protiv Srba i Republike Srpske, jer smatra da je genocidna”, rekao je Dodik.

On je naveo da je preliminarnim rezultatima potvrđena pobjeda SNSD-a i sada se postavlja pitanje šta je sa ovim objavljivanjima CIK-a BiH.

Dodik je naglasio da ovakve nelegitimne procese podržavaju njemačka, britanska, američka ambasada u BiH i utiču na rad pravosuđa.

“Predstavnici opozicije su potpisivali zapisnike i sada se novim prekrajanjima želi doći do toga da se kaže da u Srpskoj nije bilo nešto u redu. Žele se ponoviti izbori, što neće biti u Republici Srpskoj. Znamo šta radimo i učinićemo sve što je važno za našu Republiku, a naša akcija biće politička”, zaključio je Dodik.

(Srna)