Vijesti 12.10.2015.

Nečuvena praksa Gradskog groblja: Ne umirite nedjeljom, ispostaviće vam 20 odsto veći račun!

ČITANJE: 3 minute
gradsko groblje
Odlukom rukovodstva banjalučkog Gradskog groblja, cijena ukopa pokojnika nedjeljom i praznikom viša je za 20 odsto, što izaziva česte proteste porodica pokojnika, koji su ionako prinuđeni da na sahrane svojih najmilijih potroše i do nekoliko hiljada maraka.

Prema saznanjima Banjaluka.net-a,  cjenovnik usluga Gradskog groblja koji se odnosi na ceremoniju sahrane i korištenje kapele, povišava se za dodatnih 20 odsto ukoliko se sahrana obavlja u nedjelju ili na državni praznik.

Banjalučanin, koji nije želio da ga imenujemo, tvrdi za Banjaluka.net da je ovih dana bio šokiran kad je saznao da će sahrana njegovog bliskog rođaka biti skuplja za 20 odsto samo zbog toga što se sahrana obavlja vikendom.

– Ionako smo bili skrhani bolom zbog nagle smrti rođaka, kad smo neposredno uoči sahrane obaviješteni da će svi troškovi biti dodatno uvećani za nemalih 20 odsto samo zbog toga što je sahrana u nedjelju. Pa, kao da je čovjek mogao da bira kad će umrijeti – priča ovaj Banjalučanin za Banjaluka.net.

Nedeljko Milaković, direktor Gradskog groblja, poskupljenje pravda time što moraju ispuniti zakonsku obavezu i radnicima platiti prekovremeni rad.

– Tačno je da su  usluge korištenja kapele i iskop, odnosno kopanje, uređenje humke, postavljanje vijenaca, odvoz i spuštanje pokojnika skuplje nedjeljom i praznicima za 20 odsto, odnosno korištenje kapele sa 150 KM povećava se na 180 KM, a iskop sa 210 na 250 KM, ali ja tu, zaista, ne vidim ništa sporno. U zakonu stoji da svaki radnik koji radi prekovremeno treba i mora dodatno da bude plaćen za svoj rad, pa ne vidim zašto onda naši radnici ne bi bili plaćeni. Nama se to, da se razumijemo, i ne isplati, jer Gradsko groblje svakako na tim uslugama i ne zarađuje i ne radi ih tako često, tačnije samo na pismeni zahtjev porodice. Uvijek na vrijeme obavijestimo ožalošćene porodice da su cijene više tim danima, a čak praktikujemo da im taj dan duže ne naplatimo hladnjaču i mrtvačnicu – tvrdi Milaković za Banjaluka.net.

S druge strane, odbornici gradskog parlamenta, tvrde da je nedopustivo da dodatne troškove Gradskog groblja snose ožalošćene porodice.

Odbornik Đorđe Umićević (SDS), kaže da pokojnici nisu birali kad će da umru, a još manje kad će da budu sahranjeni.

– Porodice su nekada primorane da ukop vrše vikendom, jer ne mogu da čekaju i baš zbog toga mislim da je pogrešan pristup uprave groblja. Pa i ljekari imaju dežurstva koja se tretiraju kao prekovremeni rad, a opet to ne znači da građani plaćaju skuplje usluge zbog toga. Šta mislite šta bi se dogodilo kad bi vam ljekar rekao – “naše usluge su skuplje jer je ovo nama prekovremeni rad”. Ne može se uvijek gledati samo ekonomski aspekt cijele priče, nego pogledati i na moralnu stranu – smatra Umićević.

Nezavisni odbornik Milenko Jaćimović ističe da niko nema ništa protiv toga da se radnicima koji rade nedjeljom nadoknadi taj rad, ali isto tako uvjeren je da to ne bi trebalo da nadoknađuje ožalošćena porodica.

– Argumenti o dodatnim troškovima ne stoje ako znamo da druge službe poput policije, vatrogasaca i ljekara takođe rade prekovremeno, a to pitanje rješavaju preraspodjelom radnika, odnosno komepenzovanjem slobodnih dana tokom radne sedmice i slično – navodi Jaćimović.

(Banjaluka.net)