Neda Arnerić ostavila trag na banjalučkoj pozorišnoj sceni

Velika glumica Neda Arnerić iza sebe je ostavila pregršt sjajnih, pretežno filmskih, uloga koje je odigrala u prebogatoj umjetničkoj karijeri.

Sjajna Neda ostaće u sjećanju i banjalučkoj kulturnoj javnosti kao pozorišna glumica, mada je rijetko nastupala u ovoj glumačkoj formi – na “daskama koje život znače”.

Potpisnik ovih redova intervjuisao je Nedu Arnerić sredinom 70-tih godina prošlog vijeka. Tada – mlada i izuzetno šarmantna Neda – šokirala je kulturnu javnost bivše zemlje ulazeći u vezu sa bardom Yu glumišta Radetom Markovićem.

Na poziv tadašnjeg direktora Narodnog pozorišta Bosanske krajine, danas RS, Predraga Dinulovića Rade Marković gostovao je u jednoj predstavi u glavnoj ulozi. U Banjaluku je poveo svoju novu “pratilju” Nedu Arnerić kojoj je Dinulović dodijelio epizodnu ulogu u istoj predstavi.

Iz kulturne rubrike “Večernjih novosti” (list za koji sam radio) dali su zadatak da intervjuišem Nedu i da je pitam – otkud ona 100 posto filmska i TV glumica na pozorišnoj sceni?

Razgovarali smo u bašti hotela “Bosna”, a sjajna Neda je bila u fokusu pažnje posebno muške populacije koji su sjedili za susjednim stolovima.

Pamtim da je bila ekstra raspoložena, nasmijana i nevjerovatno šarmantna u dugoj haljini pastelnih boja.

“Otkud ja u pozorištu? Pa za umjetnika svaka scena – filmska ili pozorišna – pravi je izazov. A ja sam žena koja voli izazove”, kroz neodoljiv osmjeh – po sjećanju potpisnika – rekla je filmska heroina koju smo svi voljeli.

Predstava sa Nedom i Radetom nije imala dug vijek. Skinuta je sa repertoara poslije premijere i tek dvije reprize. Razlog, zauzetost pomenutih glumaca u filmskim projektima.

Nenad Novaković, v.d. direktora NP RS, rekao je za da je Neda Arnerić tokom ratnih 90-tih godina zajedno sa Miodragom Krivokapićem – Brikom često bila gošća ovog teatra.

“Uprkos ratnim i olovnim vremenima Neda i Miodrag su rado dolazili u Banjaluku i svojim ulogama bar na trenutak su uljepšali taj ratni period. Hvala im”, rekao nam je Novaković.

(Banjaluka.com)

STIHOVI O PIĆU BOGOVA: “Ljubav vinopojca” Zdravka Miovčića pred čitaocima

Poetska zbirka “Ljubav vinopojca” Zdravka Miovčića, objavljena u izdanju Centra za srpske studije, donosi poeziju posvećenu piću bogova – vinu, ali i strastvenim ljubiteljima ovog pića. Ovu zbirku pjesama čine ciklusi “Vinske večeri”, “Zemlja vina”, “Vinske slike”, “Lirika vina” i “Vinski venac”, među kojima su se smjestile pjesme “Žedni lirike”, “Ulovljeni”, “Kapca Hercegovine”, “Međurječje”, “Metafizički

ŠTRAJK U “FEJSBUKU”: Zaposleni nezadovoljni zbog Zakerbergove podrške Trampu

Zaposleni u kompaniji “Fejsbuk” štrajkovali su u ponedeljak odbijajući da rade od kuće pošto su nezadovoljni postupcima svog direktora Marka Zakerberga, koji je u ratu “Tvitera” i Donalda Trampa odlučio da stane na stranu predsednika SAD. Više desetina zaposlenih u kompaniji “Fejsbuk” kritikovalo je objavama na Tviteru Zakerbergovu odluku da, za razliku od Džeka Dorsija,

IPAK ODUSTALI: Sonja Karadžić-Jovičević i Darko Babalj ne odlaze iz SDS-a

Povodom teksta objavljenog na portalu banjaluka.net, u kojem je pomenuta mogućnost njihovog odlaska iz SDS-a i pristupanja novoj stranci Miće Mićića, Sonja Karadžić-Jovičević i Darko Babalj su reagovali demantijem. Oni smatraju da je tekst “izašao iz kuhinje onih koji su vidjeli poslednja istraživanja javnog mnjenja i kojima ne odgovara snaga SDS-a na Sarajevsko-romanijskog regiji, pa

HAOS U SAD IZMIČE KONTROLI: Divljaju i policajci i demonstranti (VIDEO)

“Što vi radite? Ne radite ništa, jer ovo neće vratiti mog brata”, poručio je Terrence Floyd, brat Afroamerikanca Georgea Floyda kojeg je bijeli policajac Derek Chauvin divljački ubio, prosvjednicima koji sada također divljaju, razbijaju, pale i napadaju policiju i druge građane. U tjedan dana prosvjeda, koji su se iz Minneapolisa u Minnesoti proširili na desetke

PRIJEDOR: Dalibor Pavlović kandidat SNSD-a za gradonačelnika

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik na pitanje novinara ko je kandidat ove stranke za gradonačelnika Prijedora, pokazao je na Dalibora Pavlovića. “Ključno pitanje nije ovdje kandidatura. Znamo šta radimo i nećemo odustati od toga. Imali smo jednog prebjega, ali, evo, to je takva korumpirana politička struktura i politički život podrazumijeva i takve koji to čine. Ali