Vijesti 02.10.2020.

NEDJELJA DJETETA: Mališani preuzeli “ključeve grada”

ČITANJE: 1 minuta

Povodom početka „Nedjelje djeteta“, gradonačelnik Igor Radojičić danas je uručio „ključeve grada“ Staši Miljić, učenici trećeg razreda Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“, koja će u narednih sedam dana simbolično upravljati gradom.

U sedmici dječijih prava, kako je istakao Radojičić – treba da se podsjetimo svega onog što propisuju i domaći i međunarodni propisi, a u vezi je sa pravima djece.

– Današnji događaj je lijep običaj kada jedan od naših mališana preuzme ključeve grada na sedam dana i simbolično upravlja Banjom Lukom – kazao je Radojičić.

Staša Miljić iz škole „Ivan Goran Kovačić“, kao mala gradonačelnica, kazala je da djeca imaju pravo na život, lijepo djetinjstvo i obrazovanje.

Njeni drugari iz razreda usaglasili su se da djeca imaju i određene obaveze, kako su prenijeli Radojičiću – „da redovno idu u školu, slušaju roditelje i nastavnike, i da se lijepo ponašaju.“

Tokom „Nedjelje djeteta“, koja traje do 9. oktobra, u Banjoj Luci će biti organizovano nekoliko događaja u organizaciji Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Centra za socijalni rad i Udruženja „Sva djeca svijeta“, a koji će biti prilagođeni trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Obilježavanje „Nedjelje djeteta“ provodi se u većini evropskih zemalja sa ciljem da se promovišu osnovni ciljevi Konvencije UN o pravima djeteta.

(E.M/banjaluka.net)