Magazin 01.10.2018.

NEDJELJA DJETETA U MUZEJU RS Podsjećanje mališana na važne lekcije iz djetinjstva

ČITANJE: 2 minute

Odjeljenje za obrazovno – pedagoški rad Muzeja Republike Srpske već trinaestu godinu obilježava „Dječiju nedelju“ koja se ove godine odvija pod motom “Vjerujem u sebe”.

Tradicionalna manifestacija biće svečano otvorena danas u 11 časova.

– Muzej će posjetiti dugogodišnji saradnici, djeca iz Centra za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora, Centra „Zaštiti me“, Centra za edukaciju „Tvoja Riječ“, Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“, Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“, kao i djeca iz Servis centra „Dajte nam šansu – Zvjezdice“ – priča Nataša Nogo, organizator događaja i viši muzejski pedagog.

U saradnji sa Ombudsmanom za djecu RS, dodaje ona, sutra od 10 časova, biće priređena i edukativna radionica „Komunikacijske vještine“, sa učenicima Osnovne Škole „Ivo Andrić“.

– Ove godine u program obilježavanja „Dječije nedjelje“ uključena su i djeca iz hraniteljskih porodica u okviru saradnje sa Centrom za Socijalni rad, koji će biti gosti Muzeja u četvrtak u 11 časova – navodi Nogo.

Druženje sa djecom iz Dječijeg doma „Rada Vranješević“ nastavlja se istog dana u 17 časova u Muzeju Republike Srpske, a mališani će uz stručno vođenje sa Natašom Nogo obići Stalnu izložbenu postavku Muzeja kao i tematske izložbe „Otključaj svijet iluzije i nauke“ i „U susret Berlinskom Kongresu“.

– Muzej Republike Srpske je u posljednjih trinaest godina postao mjesto gdje se djeca ugodno osjećaju, druže i prihvataju različitosti. U saradnji sa obrazovnim i zdravstvenim institucijama Republike Srpske, ova tradicionalna manifestacija podsjetiće i djecu, a i javnost na neke od najvažnijih lekcija koje se uče u djetinjstvu, a to su spoznaja ličnih prava, poštovanje, tolerancija kao i važnost učenja, igre te očuvanja kulture našeg društva – poručila je Nogo.

Digitalizacija kulturnog nasljeđa

Prezentacija „Digitalizacija kulturnog nasljeđa Muzeja Republike Srpske“ biće održana sutra u 13 časova u ovoj kulturnoj instituciji.

Na prezentaciji će biti prikazani rezultati projekta digitalizacije materijala pet zbirki materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa Muzeja RS, a koja je izvršena u okviru „H2020 projekta VI-SEEM“, podržanog i od strane Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Na prezentaciji će govoriti Nikola Zagorac, viši dokumentarista Muzeja RS i Mihajlo Savić, viši asistent ETF Univerziteta u Banjaluci.

(Srpskainfo)