Vijesti 03.10.2016.

“Nedjelja djeteta” u Muzeju RS

ČITANJE: 1 minuta

Odjeljenje za obrazovno pedagoški rad Muzeja Republike Srpske tradicionalno će obilježiti jedanaesti put manifestaciju „Nedjelja djeteta“, koja počinje u ponedeljak 03. oktobra 2016.godine i traje do 07.10.2016. godine.

Uz višegodišnje saradnike iz institucije Ombudsmana za dječija prava Republike Srpske program je za grupe predškolskog uzrasta kreiran pod sloganom „Porodica na prvom mjestu“. Djeca iz rubnih područja Banjaluke, mališani iz banjalučkih vrtića te djeca iz doma Rada Vranješević, učestvovaće u radionicama i gledaće predpremijeru predstave „Mačak u čizmama“ u Dječijem pozorištu.

Za učenike viših razreda osnovnih škola, pripremljena su interaktivna predavanja pod nadležnošću muzejskog savjetnika Brane Gašića, kustosa bilologa. Poslednjeg dana „Dječije nedjelje“, 7. oktobra u 11 časova, saradnici Muzeja, ekolozi iz Centra za životnu sredinu, učestvovaće u radionici „Život na zemlji“, nazvanoj po istoimenom cilju koji se pod rednim brojem 15. nalazi na programu Ujedinjenih nacija “Globalni ciljevi za održivi razvoj 2030”. Tema je fokusirana na Globalne ciljeve za održivost, zaštitu života na planeti, ekologiju i biodiverzitet, kako bi se učesnicima prenijelo znanje o globalnim vrijednostima, trendovima i ciljevima.

Djeci i nastavnicima će biti podijeljeni udžbenici i brošure koje informišu o globalnim ciljevima te daju jasna uputstva o reciklaži izvodivoj u kućnim i domaćinskim uslovima, kako bi se se kod učenika ovog uzrasta afirmisala ekološka svijest.

Program je realizovan uz podršku agencija Ujedinjenih nacija.

(Banjaluka.com)