Politika 29.07.2020.

“NEDOPUSTIVO” Trivić: Odluke Predsjedništva o obrazovanju prenos nadležnosti

ČITANJE: 2 minute

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je, u obraćanju poslanicima na posebnoj sjednici Nardne skupštine Republike Srpske, da su sporne odluke Predsjedništva BiH u oblasti obrazovanja predstavljaju pokušaj prenosa nadležnosti, što je nedopustivo.

Ona je istakla da su provjere dostignuća đaka u Srpskoj s ciljem vrednovanja kvaliteta isključiva nadležnost Pedagoškog zavoda i da APOSO nema nadležnost djelovanja u Srpskoj bez saradnje sa tim zavodom i resornim ministarstvom.

Trivićeva je rekla da je BiH prvi put u PISA testiranju BiH učestvovala prije dvije godine, a rezultati nisu dali pokazatelje uspješnosti ni ocjenu pojedinih obrazovnih sistema već su prikazani sumarno.

– Zbog toga ne mogu služiti obrazovnom sistemu Srpske kao ocjena uspješnosti, niti osnov za kreiranje razvoja u oblasti vaspitanja i obrazovanja. Zato Srpska treba da učestvuje samostalno u testiranju kao nezavisan obrazovni subjekat već od 2024. godine – rekla je Trivićeva.

Ona je naglasila da Srpskoj treba biti omogućeno da kada je riječ o PISA istraživanjima ima svoje nacionalne koordinatore za testiranje, što nije urađeno, kao što su odvojene rezultate tokom PISA testiranja imale i neke druge zemlje.
Trivićeva je dodala da je Vlada donijela i zaključak o načinu učestovanja Srpske u PISA testiranju za iduću godinu, te da to u školama sprovede Ministarstvo prosvjete i kulture, da obrazovni sistem Srpske bude vidljiv na listi međunarodnih testiranja, da se o tome postigne dogovor, ali to nije prihvatilo Predsjedništvo preglasavajući srpskog člna Predsjedništva.
– Podržavamo međunarodno priznata testiranja u oblasti obrazovanja ali uz učešće Srpske kao samostalnog obrazovnog sistema – ponovila je Trivićeva.

I kada je riječ o PIRLS istraživanjima, Vlada Srpske je ranije donijela zaključak da se obezbijedi učešće Srpske u ovom međunarodnom projektu u skladu sa ustavnim nadležnostima Srpske u oblasti obrazovanja, te je zadužila resorno ministarstvo da je o tome informiše.

Pedagoški zavod navodi se u obrazloženju sporne odluke Predsjedništva, ranije izjasnio da se studija PIRLS odnosi na obrazovne sisteme i da je obrazovni sistem Srpske samostalan.

– I da je u vezi s ovim istraživanjem sporno pitanje žnacionalnog koordinatoraž bez saglasnosti Ministarstva prosvjete i kulture – navodi se u obrazloženju i upozorava na druge nedostatke Sporazuma, kao i problem toga što APOSO nije kontaktirala nadležne u Srpskoj čime je zanemarila pitanje nadležnosti.
Pedagoški zavod je, navodi se u tom obrazloženju, predložio da Srpska u PIRLS istraživanju učestvuje kao samostalan obrazovni sistem 2021, a sve da bi mogla da se poredi sa drugim sistemima i od čega bi jedino imala koristi.

(Srna)