Region 16.01.2023.

NEGIRAJU KRIVICU: Glavaš i ostali pred sudom zbog zločina nad Srbima u Osijeku 1991.

ČITANJE: 2 minute

Hrvatski general i političar Branimir Glavaš i ostali optuženi za ratni zločin nad Srbima 1991. godine u Osijeku u predmetima “Selotejp” i “Garaža” danas su u Županijskom sudu u Zagrebu ponovili da nisu krivi.

Optužnica je u ovim predmetima izmijenjena zbog smrti optuženika Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića.

Uz Glavaša su krivicu za ratni zločin odbacili Dino Kontić, Zdravko Dražić i Gordana Getoš Magdić kojoj je sud odbacio prijedlog za izdvajanje njenog iskaza iz osječke policije kao nezakonitog dokaza.

Glavaš je rekao i kako nije razumio optužnicu u dijelu u kojem se navodi da je počinio krivično djelo time što je propustio spriječiti dopušteno i kažnjivo postupanje Krunoslava Fehira, prenose hrvatski mediji.

On je sudu predao podnesak s krivičnom prijavom protiv nekadašnjih glavnih državnih tužilaca Dinka Cvitana i Dražena Jelenića, kao i aktuelnog glavnog tužioca Zlate Hrvoj Šipek, ali i tužioca u postupcima “Selotejp” i “Garaža” Roberta Petrovečkog jer, kako tvrdi, “svjesno krše zakon i treba ih sankcionisati”.

Zagrebačko Županijsko tužilaštvo odbacilo je u oktobru 2021. godine krivičnu prijavu koju je Glavaš podnio protiv nekadašnjeg krunskog svjedoka u slučaju “Selotejp” i “Garaža” Krunoslava Fehira zbog ubistva Čedomira Vučkovića u Osijeku u avgustu 1991. godine.

Fehir je tokom prvog suđenja Glavašu bio krunski svjedok tužilaštva s obzirom da je u dobi od 16 godina u avgustu 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne, među ostalim, bio svjedokom mučenja Čedomira Vučkovića kojega su tjerali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u centru Osijeka.

Na prethodnom ponovljenom suđenju Fehir više nije imao status krunskog nego običnog svjedoka, a Glavaš njegovo svjedočenje smatra lažnim.

Glavaš ga smatra odgovornim za Vučkovićevo ubistvo, zbog čega ga je i prijavio, a prijavu je potkrijepio i nalazom sudskomedicinskog vještaka Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je ustvrdio da su za Vučkovića kobni bili hici koje je u njega ispalio Fehir, a ne ispijena kiselina.

Odbacivanje Glavaševe prijave je podstaklo Fehira da protiv Glavaša podnesu krivičnu prijavu za lažno prijavljivanja krivičnog djela.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravosnažnu presudu ukinuo Ustavni sud.

Glavaš je do tada odležao i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Ali, Ustavni sud je u januaru 2015. ukinuo pravosnažnu osuđujuću presudu, te je suđenje Glavašu i ostalima ponovno započelo 2017, a još jednom je iz početka krenulo u novembru 2021. godine.

(Srna/SB)