Vijesti 30.06.2021.

NEGODOVANJE I DALJE TRAJE: Ne smiruju se reakcije na spomenik patrijarhu Pavlu

ČITANJE: 2 minute

Blaženopočivši patrijarh srpski Pavle zaslužuje spomenik koji dolikuje njegovom liku i djelu, što se ne može reći za spomenik koji je postavljen na Vizantijskom trgu u Andrićgradu, rekao je Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ovako „ekstravagantno idejno rješenje za spomenik jednom srpskom patrijarhu izazvalo je brojne reakcije i čuđenje pravoslavnih vjernika i građana“, prenosi Srpskainfo.

– Smatram da se izbor idejnog rješenja za spomenik jednoj tako važnoj ličnosti za srpski narod ne bi trebao prepustiti bilo kojem pojedincu, pa makar to bio i reditelj Emir Kusturica – navodi Stanić.

On smatra da je prilikom odabira idejnog rješenja jedan od osnovnih kriterijuma trebao biti da spomenik bude skladu sa pravoslavnom tradicijom i umjetnosti.

Oglasio se i šef poslaničkog kluba SNSD-a u NSRS, Igor Žunić:

Spomenik blaženopočivšem patrijarhu otkriven je 29. juna. Autor je Ljubomir Lacković, spomenik je visok 1,7 metara, a izrada je trajala blizu dva mjeseca. Otkrivanju metalnog spomenika, između ostalih, prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, čuveni reditelj Emir Kusturica i druge zvanice.

Inače, čim je spomenik otkriven, njegov izgled izazvao je brojne komentare u javnosti, posebno na društvenim mrežama. Tviteraše je izgled spomenika prvo podsjetio na izgled filmskog predatora iz istoimenog naučno-fantastičnog filma.

https://twitter.com/Johnny_Slate/status/1410144632676171776

Neke od tviteraša spomenik je ipak više podsjetio na “Transformerse”.

Poslanik u PS BiH i bivši ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić, smatra da se radi o “bogohuljenju”, dok je u novom tvitu napisao: “Oprosti im, Bože, ne znaju šta rade”.

(SB)

Oznake: patrijarh Pavle