Svijet 03.11.2020.

Nehamer: Učestvovao najmanje jedan simpatizer “Islamske države”

ČITANJE: 1 minuta

U napadima u centru Beča gdje su ubijene tri osobe, a 15 ranjeno, učestvovao je najmanje jedan islamistički terorista, rekao je austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer.

Nehamer je ponovio poziv javnosti da ostane kod kuća i rekao da je jedan od napadača, koji je nosio lažni pojas sa eksplozivom, bio simpatizer “Islamske države”.

Policija je ubila jednog napadača. Nehamer vjeruje da je bilo više od jednog napadača i naglašava da je 1.000 pripadnika bezbjednosti raspoređeno u potrazi, te da su i susjedne zemlje ponudile pomoć.

“Sinoć smo bili izloženi napadi najmanje jednog islamističkog teroriste, situacija sa kojom se decenijama nismo suočili u Austriji”, naglasio je Nehamer.

Nehamer je naveo da je kuća jednog od napadača pretražena i da je zaplijenjen video-materijal.

Napadi su izvršeni na šest lokacija u centru Beča, počev od glavne sinagoge. Očevici su izjavili da su napadači pucali u masu u barovima iz automatskih pušaka jer su mnogi žitelji izašli posljednje veče pred uvođenje policijskog časa zbog kovida 19.

Policija je potvrdila da su tri civila ubijena u napadima, dva muškarca i žena, dok je 15 ranjeno, uključujući policajca.

Austriji su saučešće zbog žrtava terorističkih napada stigla iz svih dijelova svijeta i najviše rangirani zvaničnici iz EU, Francuske, Norveške, Grčke i SAD izrazili su šokiranost zbog napada.

Američki predsjednik Donald Tramp poručio je u poruci objavljenoj na društvenoj mreži “Tviter” da su “molitve uz narod Beča zbog još jednog terorističkog čina u Evropi”.

(Srna)

Oznake: Beč, terorizam